L'hostaleria viu un bon estiu amb nivells de despesa i ocupació alts

  • La hostelería vive un buen verano con niveles de gasto y ocupación altos
  • La hostelería vive un buen verano con niveles de gasto y ocupación altos
  30/07/2022

El sector demanda més taxis i un servei comarcal d'autobusos elèctrics per a facilitar la mobilitat 

Diversos restaurants afronten la falta de cambrers reduint taules o suprimint un dels torns de menjars

 

L'estiu de 2022 està sent “molt bo” i els nivells d'ocupació i de despesa són alts. Aquest és el balanç que fa l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (AEHTMA) a les portes del mes d'agost i després d'un mes de juliol que va començar amb una certa retracció i dubtes sobre com aniria finalment la temporada. Superat aqueix sot, entrat ja el mes de juliol s'han aconseguit xifres del 100% d'ocupació durant els caps de setmana, els restaurants han estat plens i l'oci nocturn ha funcionat millor que mai. Ara bé, el sector troba a faltar un bon servei de taxis i reclama una millora de la mobilitat comarcal amb autobusos elèctrics, que no sols facilitarien els desplaçaments als turistes i residents per oci sinó també per motiu de treball. La falta de cambrers, un problema generalitzat que no afecta només la comarca, s'ha afrontat reduint taules en alguns establiments o suprimint un dels torns de menjars perquè ni el servei ni el personal es veren afectats.

Els bons resultats dels mesos de maig i juny, molt millors que els de 2019 -data anterior a la pandèmia que se sol prendre com a referència- i auguraven una bona temporada. A principis de juliol es va notar una baixada important i un recés de la demanda, una tònica general en tot el territori valencià que es va atribuir a la pujada de preus -llum, combustible, alimentació i altra- i a les notícies sobre la inflació que s'aveïna per a aquest hivern. No obstant això, la demanda va començar a remuntar i no sols s'ha registrat ple els caps de setmana en municipis com Dénia, Xàbia o Teulada-Moraira, segons les dades que maneja AEHTMA, sinó que entre setmana es van aconseguir nivells de 2019 amb els establiments funcionant al 80-87%. 

El turista de juliol, com ha assenyalat la presidenta de l'associació, Cristina Sellés, s'ha decantat per estades més curtes, tal vegada perquè no fa una sola eixida a l'estiu, sinó vàries, o potser per no arriscar, ja que el covid, per exemple, continua sent present. Ara bé, menys dies de vacances s'han traduït en una despesa mitjana més alta, la qual cosa és d'agrair per a un sector que a penes ha pujat els preus -entre un 3% i un 10%, segons l'associació- i ha de fer front a la pujada del 29% dels subministraments i matèries primeres. 

Encara amb unes previsions d'ocupació i reserves per al que queda d'estiu excel·lents -amb xifres iguals o millors que les de 2019-, el sector dubta que els resultats econòmics a final d'any siguen tan bons. Entre altres coses, perquè la factura de la llum amb el mateix bon nivell d'ocupació que fa tres anys pujarà el doble, i això no és fàcil d'assumir. 

Els turistes que visiten la comarca ixen i gasten en restaurants i en oci nocturn. En els mesos de bon temps, s'estan duent a terme a més molts esdeveniments i celebracions ajornats per la pandèmia, del que també es beneficia enormement el sector. 

Més del 60% dels visitants, segons les dades d'AEHTMA, procedeixen d'altres llocs del territori espanyol. Entre els estrangers, destaquen els britànics, alemanys, belgues i noruecs. Continua per tant la presència a l'alça del turista procedent de Bèlgica, que agrada de la bona gastronomia i la despesa mitjana de la qual és molt alt.

La Marina Alta, indica Cristina Sellés, “està de moda”. No sols com a destí de sol i platja sinó també per la seua oferta gastronòmica i cultural, per les quals el visitant mostra molt interés. Hi ha un turista fidel i repetitiu però es continuen obrint nous mercats. -Com en anys anteriors, i segons les reserves, agost serà el mes del turista francés, que compartirà protagonisme amb el nacional. 

 

PERSONAL I COMUNICACIONS

 

La falta de personal per al servei en els restaurants continua sent un problema, com ja es va constatar al principi de la temporada. Alguns ho han afrontat reduint el nombre de taules o bé renunciant a un dels torns, menjars o sopars. Amb això, es pretén continuar donant un bon servei o fins i tot millorar-ho i també poder donar dies lliures als treballadors, dignificant i fent més atractiu l'ofici de cambrer. L'alt preu del lloguer dels habitatges per als qui arriben a la comarca per a fer la temporada i l'emergència de destins vacacionals d'estiu que tradicionalment ho han sigut únicament a l'hivern són altres factors a tindre en compte. 

Tampoc és fàcil desplaçar-se des d'altres punts de la comarca, per als treballadors i per als turistes. Per això, AEHTMA proposa una millora de les comunicacions entre municipis de la Marina Alta amb un servei regular de xicotets autobusos elèctrics. Una bona connexió, amb una bona freqüència del servei, permetria a més revitalitzar municipis on la població va en clar descens i donaria fàcil accés a serveis que es troben en municipis més grans. És, al costat de l'augment de les llicències de taxi, una de les demandes que l'associació llança als polítics.

<<< Tornar a la portada