La màgia del Misteri de Reis de Gata torna als carrers el 5 de gener

La magia del Misterio de Reyes de Gata vuelve a las calles el 5 de enero
  20/12/2021

Gata torna a compartir la màgia del Misteri dels Reis Mags amb tota la població i la comarca. La representació per excel·lència de la Marina Alta, que va ser declarada festa d’interès turístic provincial fa uns anys, porta fent-se a Gata des de fa 54 anys, llevat del passat any que la pandèmia va impedir la seua celebració.
    Els actes de Reis de Gata comencen el pròxim dilluns 27 de desembre amb la recollida de cartes. Com a novetat, i després de l’adaptació de l’any passat per la pandèmia, els visirs reials recolliran les cartes de tots els xiquets i xiquetes casa per casa, recorrent tot el poble. Per a una millor organització és necessària la inscripció prèvia dels qui vullguen participar a l’Oficina de Turisme.
    A més, el dia 4 de gener, tindrà lloc el tradicional bàndol que els missatgers reials duran a terme pels carrers del municipi, a poqueta nit, anunciant l’arribada dels tres Reis.
    Dimecres 5 de gener arribarà l’acte central i més multitudinari amb la representació del Misteri de Reis que començarà a les 18.30 hores al carrer La Pau amb l’acte del Palau d’Hivern d’Herodes, pròxim a Betlem i que constitueix el nucli central del Misteri. En aquest episodi entren en escena personatges que ja formen part de la nostra tradició com l’Escribà, el missatger reial, els soldats i les concubines, Herodes, la Sibil·la i com no, els tres reis, Melcior, Gaspar i Baltasar. Enguany també contarà amb la participació de l’Escola Municipal de  Dansa donant, si cap, més vistositat a l’acte.
    Tot seguit els Reis d’Orient, acompanyats per pastors i guiats pels àngels, visitaran el portal de Betlem per adorar el Jesuset nascut. 
    En acabar el Misteri, aplega el moment més esperat dels menuts, ja que els visirs reials repartiran casa per casa els regals dels Reis, una altra de les peculiaritats de la festa a Gata.
    Per a Joanvi Vallés, regidor de Festes, “els veïns de Gata porten el Misteri de Reis al cor” ja que a totes les cases hi ha o ha hagut membres que participen activament en la representació. De fet, són més de 300 persones les que participen any rere any en la representació, tant com a actors, figurants, organització, vestuari, paqueteria, repartiment, entre d’altres.
    Per a l’alcalde, Josep Signes, el dels reis, “és l’acte amb més participació del poble”. No és sols una festa pels xiquets, aclareix, sinó per a tot el poble que ix al carrer la nit del 5 de gener.
 

<<< Tornar a la portada