La Marina Alta, la joia del snorkel

La Marina Alta, la joya del snorkel
  22/06/2020

Rafa Martos publica un llibre amb les millors 53 rutes alacantines per a gaudir d'una refrescant activitat aquàtica

De com la curiositat d'un xiquet s'alinea amb les meravelles del món marí en una aventura única

 

LLUÍS PONS

 

Més enllà de la famosa sèrie televisiva, els serrans són una espècie de peix de cos ovalat la lliurea del qual està formada per cinc o sis bandes verticals d'un color fosc. Assacia el seu apetit amb altres peixos més xicotets, mol·luscos o crustacis i la seua presència en un entorn rocós, sol o en companyia, és quasi amb tota seguretat indicatiu de la proximitat d'un polp, al qual aguaiten per a devorar aquells minúsculs invertebrats que fugen de la seua presència. Es tracta d'una de les tantes escenes del fascinant i enigmàtic món marí, tan habitual com, de sobte, tan pròxim i visible. Basta simplement amb observar a través d'unes ulleres de busseig o natació i sobre la superfície de la mar, a penes a uns metres del sòl, per a traslladar-se al meravellós circ del medi marí i gaudir de totes les sensacions i experiències que ofereix. És la pràctica de l'activitat aquàtica coneguda com a snorkel, l'opció més senzilla per a introduir-se en l'aigua.

El Snorkel consisteix en la contemplació del fons marí des de la superfície proveït d'ulleres i tub de ventilació, segons la definició de Rafa Martos, un expert i apassionat de la mar, instructor de busseig, que acaba de publicar el que possiblement és el primer llibre dedicat a aquesta modalitat que combina oci i esport. Una activitat refrescant, saludable i molt recomanable en aquestes dates estiuenques. A més de molt segura, matisa l'autor, també en el sentit que es realitza en un entorn natural i ampli en el qual resulta molt fàcil mantindre el distanciament social. 

Snorkel en la Costa Blanca és una obra recopilatòria de les 53 millors rutes per a dur a terme aquesta activitat que Martos ha descobert, traçat i seleccionat de tot el litoral alacantí. En ella cobra especial protagonisme la Marina Alta -pràcticament la comarca concentra la meitat de les rutes-. Martos la considera la joia del tub respirador, un tresor més d'aquest privilegiat enclavament natural que es resguarda en el fons del Mediterrani a l'abast de tot el públic.

L'autor va descobrir aqueix tresor fa unes dècades sent xiquet. Llavors ho coneixia com “roquear”, i constituïa una aventura única que s'estimulava a través de la vista amb la mescla de dos nutrients de càrrega molt potent i sensible: la curiositat innata d'un xiquet i les meravelles del món marí. 

L'obra, amb prop de 200 pàgines, s'inicia amb una introducció que situa al lector en el punt d'arrencada d'aquesta pràctica -fins i tot detallant el material necessari i les recomanacions oportunes- i sobre el seu entorn. Les rutes apareixen a continuació de manera ordenada de nord a sud de la província amb una senzilla explicació, i una interessant aportació gràfica que inclou a més la representació artística dels fons marins sobre el qual dissenya el traçat. La descripció de les rutes apareix en castellà i anglés i s'acompanya amb prop de 300 imatges que il·lustren els entorns, algunes d'elles espectaculars. Finalment, es tanca amb una instructiva guia d'espècies que ajuda a identificar la fauna marina del Mediterrani.

“És un treball de molts anys”, matisa Martos, qui es mostra orgullós de la publicació, entre altres coses perquè ha comptat amb la “llibertat de triar les millors rutes”, a partir d'uns criteris de bellesa i qualitat i que tenen com a denominador comú un genuí entorn mediterrani. “Són fons de gran bellesa original, orogràficament molt interessants i que destaquen per la seua enorme biodiversitat”, especifica. 

Més en concret es refereix al litoral de la Marina Alta, des de Dénia a Calp, amb un component de material rocós molt ideal per a l'afeccionat al snorkel, amb tot el seu ventall de paisatges tan atractius i rics en biodiversitat, però en el qual a més es poden explorar els altres dos ecosistemes marins més distingits: els fons d'arena i el de les extenses prades de posidònia oceànica. 

Martos insisteix que molts d'aquests racons sorprendran el lector perquè són realment espectaculars, alhora que molt desconeguts. Per descomptat, la proposta de l'autor es basa en les pràctiques acurades i sostenibles amb el mitjà i amb el màxim respecte a la fauna i flora. Allò de “mirar i no tocar”. Com a alternativa recomana “caçar” però a través d'instantànies -caça fotogràfica, la qualifica Martos-, per exemple amb qualsevol de les senzilles màquines fotogràfiques submergible que hui estan a l'abast de qualsevol butxaca. 

UN RECURS TURÍSTIC PER EXPLOTAR

Rafa Martos, funcionari de l'administració de justícia, és un dels molts valencians que des de xicotet ha estiuejat a Dénia, on es va instal·lar definitivament fa 21 anys. “Si t'agrada la mar i coneixes Dénia acabaràs ací”, assenyala sense poder amagar que són dues de les seues grans passions. Des de fa més de deu anys col·labora amb la Conselleria de Turisme en la promoció del busseig i del  snorkel en la Comunitat Valenciana, a través d'estudis i publicacions que divulga en diferents mitjans. Coneix pam a pam tot el litoral valencià i també altres destinacions. Entre els seus últims treballs figura una guia de busseig a Eivissa que va publicar l'any passat.

Considera que el tub respirador -nomene que prové de l'alemany schnorchel, un dispositiu de ventilació característic dels antics submarins- és una pràctica desconeguda i amb un gran potencial com a recurs turístic. En moltes altres destinacions, principalment els del Carib, és una activitat més comuna i plenament incorporada a la seua oferta turística. “Com a producte turístic té un gran potencial per la seua immediatesa -no requereix grans preparatius-, per la seua senzillesa -l'equipament pot ser bàsica- i perquè, a més, es pot practicar tot l'any -per a l'hivern es recomana l'ús de vestit de bany de neopré-.

Quant a les recomanacions, Martos proposa realitzar-la en parella, per allò de compartir l'experiència i també perquè aporta més confiança i seguretat. “Igual que anar a la muntanya, també és recomanable fer-ho en companyia”, matisa. Convé utilitzar protecció solar. El snorkel es realitza des de la superfície, encara que també es pot acompanyar d'immersions, segons el gust i les capacitats del practicant. Resulta molt atractiu veure a les meduses navegar, però millor no tocar-les, igual que a la resta d'espècies. I, sobretot, prendre consciència d'un entorn privilegiat que mereix el màxim respecte i cura. 

<<< Tornar a la portada