La nova realitat en el Dia de Tots els Sants: Els cementeris tindran aforament limitat, itineraris marcats i torns d'una hora

  • La nueva realidad en el Día de Todos los Santos: Los cementerios tendrán aforo limitado, itinerarios marcados y turnos de una hora
  • La nueva realidad en el Día de Todos los Santos: Los cementerios tendrán aforo limitado, itinerarios marcados y turnos de una hora
  26/10/2020

A Dénia hi haurà informadors COVID i les floristeries s'han unit per a aplicar un protocol comú

L'1 de novembre és una data marcada en el calendari. Se celebra la festivitat de Tots els Sants i el costum és recordar als sers estimats que ja no estan amb nosaltres. Però enguany cal ser més previsors que mai perquè es regularan les visites al camposanto, la neteja de nínxols i la decoració amb flors per a no donar ales al coronavirus. La pandèmia no entén de dates ni de festes i cerca les aglomeracions de gent per a expandir-se i fer-se més forta. Per això, la nova normalitat es viurà també en els cementeris i els ajuntaments tenen ja dissenyats els protocols de seguretat de cara al pròxim cap de setmana.

            L'era COVID ho ha trastocat tot. La suspensió de festes, processons, noces, batejos i altres s'ha acarnissat amb les floristeries. El Dia de Tots els Sants és l'última oportunitat on agarrar-se i “salvar els mobles”, per denominar-ho d'alguna manera, abans de tancar l'any. Com afronten aquest repte? Com ha influït la pandèmia en les vendes i les comandes respecte a altres anys? Li ho hem preguntat als professionals del sector i, encara que poguera semblar el contrari, el balanç és positiu perquè no els falta treball.

VIGILAR I INFORMAR

            L'Ajuntament de Dénia destinarà sis informadors COVID al cementeri municipal a partir del dilluns i fins a la festivitat de Tots Sants amb la finalitat de vigilar que es compleixen les normes sanitàries. També donaran informació als usuaris sobre les mesures que cal seguir, com l'obligatorietat de portar en tot moment mascareta i la recomanació d'utilitzar el gel hidroalcohólico que es distribuirà pel recinte. Una altra de les novetats és que se suspén la missa del dia de Tots Sants en el cementeri i se substituirà per un respons a l'aire lliure, en la zona d'ampliació, al qual podran assistir un màxim de 50 persones assegudes.

Calp limitarà l'aforament a 500 persones en el cementeri vell i a 200 en el nou el dia de Tots els Sants, l'1 de novembre. Enguany que cau en diumenge i hi ha més temps per a anar als cementeris. Però no és un diumenge normal i l'afluència de gent pot disminuir. Siga com siga, es controlarà l'accés i s'establiran torns d'1 hora de duració. A l'entrada al camposanto es prendrà la temperatura i se sol·licitarà el telèfon de contacte per grup o família. Cal acudir amb la mascareta posada, usar gel per a netejar-se les mans, mantindre la distància de seguretat i respectar les fletxes d'itineraris dins del recinte.

També hi haurà control de temperatura, desinfecció de mans, aforament limitat –a 350 persones- i torns d'una hora en el cementeri de Teulada. S'habilitaran dos accessos d'entrada i eixida per a una correcta i segura circulació de visitants.

A Benissa no s'han establit torns perquè s'espera no superar l'aforament de 400 persones, segons ha indicat el regidor de l'àrea, Adrián Ivars. En el cementeri s'han marcat una sèrie d'itineraris amb fletxes perquè les persones circulen per ells. Es demana mantindre la distància de seguretat interpersonal de 1,5 metres, portar mascareta i desinfectar-se les mans. Hi haurà una porta d'entrada i dues d'eixida per a evitar l'encreuament de persones. 

SEGURETAT EN LES FLORISTERIES

Les floristeries de Dénia s'han unit enguany per a establir un protocol comú amb la finalitat de garantir la seguretat dels clients i dels treballadors dels establiments. Entre altres mesures, s'ha demanat encarregar les flors amb temps i que només acudisca una persona per a recollir les comandes. Altres recomanacions han sigut portar recipients desinfectats des de casa i utilitzar la mascareta.

2020 ha sigut un any desastrós per a les floristeries, que a causa de la pandèmia han perdut les campanyes de falles, Setmana Santa i el Dia de la Mare, on concentren bona part de les vendes anuals.

La força de la tradició s'ha imposat al COVID i les flors naturals s'imposen per golejada a les artificials de cara al dia de Tots els Sants. Les vendes i les comandes a Benissa no han disminuït respecte a l'any passat i aquesta campanya servirà per a salvar la temporada. Les comandes es fan amb més antelació i es paguen per endavant per a evitar cues a l'hora de recollir les flors. Els clavells rojos s'han esgotat i hi ha hagut alguns problemes de proveïment perquè les grans distribuïdores i proveïdors han sigut cauts a l'hora d'acumular molt d'estoc per si es repeteix un segon confinament.

 

Cal adaptar-se als temps que corren també en els moments d'homenatge als sers estimats, amb silenci, respecte i, a més, amb precaució.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<<< Tornar a la portada