La recollida selectiva de matèria orgànica i el porta a porta es posaran en marxa a Dénia el 20 de març

La recogida selectiva de materia orgánica y el puerta a puerta se pondrán en marcha en Dénia el 20 de marzo
  07/03/2023

 

Per a fer ús del nou contenidor, els veïns hauran de traure una targeta 

 

Baix la Mar, Els Roques, Jesús Pobre i Muntanya Pego seran pioners en la recuperació del servei a domicili

 

Ja hi ha data perquè entren en funcionament el contenidor de matèria orgànica i el servei de fem porta a porta, que es recupera en diverses zones de Dénia. El 20 de març, després de les falles, és el dia triat per la Regidoria de Transició Ecològica per a implantar dues de les mesures que contempla el nou contracte del fem amb la intenció de millorar la prestació. En tots dos casos, els serveis tenen caràcter voluntari. Per a facilitar l'accés dels veïns i aclarir dubtes sobre el seu funcionament, tècnics i educadors informen a peu de carrer, conformement a un calendari preestablit, en els barris en els quals es torna a implantar la recollida de fem a la porta de casa. També tots els dies en l'oficina d'atenció ciutadana d'Urbaser, situada en el número 5 de l'Avinguda del Marquesat, i en les reunions de barri.

En el cas de la recollida selectiva de matèria orgànica, per a poder fer ús del contenidor marró serà indispensable tindre una targeta. Per a obtindre-la, l'usuari haurà d'identificar-se presentant un rebut del fem. L'identificador es pot obtindre ja en l'oficina d'Urbaser de l'Avinguda del Marquesat.

La regidora Maite Pérez Conejero ha anunciat que la targeta es podrà utilitzar en un futur quan es facen depòsits en l'ecoparc i aportarà bonificacions en el rebut del fem, “ja que amb això s'està evitant a l'Ajuntament un sobrecost en el servei”. Alguna cosa així com premiar a la ciutadania més compromesa amb el medi ambient.

En tot el terme municipal es col·locaran al voltant de 800 contenidors per a matèria orgànica. Prop de 400 d'ells, que ja estan instal·lats, han sigut soterrats. Es tracta de contenidors tancats que permeten transformar i reutilitzar els depòsits en l'obtenció de compost, “amb el que evitarem que les plantes tinguen aqueix volum tan gran de fem”, ha remarcat la responsable municipal del servei. Ha incidit així mateix en la importància d'anar canviant el concepte que es té del fem i distingir entre les diferents fraccions que la componen. El més complicat per a molts serà, per exemple, distingir entre la fracció de residus orgànics i la fracció reste. 

Tota aquella persona que ho desitge es pot donar d'alta. A més de la targeta, rebrà l'obsequi d'una paperera i 75 bosses compostables per a començar a reciclar la fracció orgànica. 

QUATRE RECIPIENTS

La volta al porta a porta, una mesura que s'ha implantat ja en diverses poblacions, arrancarà en els barris de Baix la Mar i Els Roques, en Jesús Pobre i en Muntanya Pego. Les persones que es vulguen acollir al servei hauran d'identificar-se prèviament en l'oficina d'Urbaser, en les reunions de barri o en la carpa informativa itinerant. Rebran tres poals (vidre, envasos, i fracció reste) i una bossa per a la matèria orgànica. No hi haurà recipient per al paper i el cartó, residus que solen ser més voluminosos i que es poden continuar depositant en els contenidors repartits per tot el terme municipal. 

La recollida es farà diàriament en el cas de la matèria orgànica -per a entendre'ns, “tot allò que fa olor i es podreix”, com ha dit la regidora- i conformement a un calendari establit en cada zona en els altres casos. La freqüència serà d'1 nit a la setmana per al residu reste, 2 dies a la setmana per als envasos i plàstics i 1 dia setmanal per al vidre. 

En els dos barris on s'instaure el servei porta a porta s'eliminaran els contenidors aeris, però no els soterrats, ha aclarit Pérez Conejero, que podran continuar sent utilitzats per tot aquell que ho desitge. En Jesús Pobre, en canvi, la recollida porta a porta comportarà l'anul·lació dels contenidors soterrats en el centre de la població i el manteniment dels aeris en la zona externa al nucli urbà

La Xara queda fora d'aquesta mesura perquè, segons ha explicat, s'instal·laran nous contenidors soterrats que han sigut subvencionats per la Diputació d'Alacant i no tots els carrers reuneixen les condicions per a implantar el porta a porta, ja que en algunes voreres estretes no es podrien deixar els poals a la nit. No obstant això, Maite Pérez ha recordat que “el contracte està viu” i la mesura es pot adoptar en qualsevol moment. 

 

 

<<< Tornar a la portada