L’Ajuntament de Pego digitalitza un mapa del terme municipal dels anys 50 configurat amb fotos aèries

L’Ajuntament de Pego digitalitza un mapa del terme municipal dels anys 50 configurat amb fotos aèries
  03/07/2023

El departament d’Urbanisme de Pego i l’empresa GeoNet han portat a cap un projecte de digitalització d'un mapa del municipi que es va fer a través de preses aèries en la dècada dels 50. Segons han explicat, el treball de georreferenciació s’ha fet de forma minuciosa per a generar un mosaic a partir de l'escaneig de 119 taules del mapa de la localitat pegolina preses en un vol realitzat presumptament en 1952.

            El document, que fina a hui no apareixia en cap web oficial de cartografia, ha estat producte d’una tasca de sis mesos que va començar amb la comparació per part de les tècniques d’aquest mapa dividit en les 119 tabletes, amb uns altres de referència, els de 1945 i 1956, confeccionats a través de dos vols amb aeronaus americanes. “No coincidia amb cap dels dos, però es pot veure l'evolució urbanística entre els tres i després d'acarar diverses zones del terme municipal, es va determinar que aquest mapa es va fer entre el 45 i el 56, creguem que del 52”, apunten des del departament d'Urbanisme.

Les 119 fulles es van digitalitzar a l'Ajuntament, per a possibilitar una consulta del l mapa, encara que taula a taula, no de manera global, per la qual cosa es va decidir anar un pas més enllà amb la contractació d’una empresa especialitzada perquè georreferenciara aquest mapa, sota el sistema de coordenades oficials d'Espanya. Aquesta comesa ha comportat la treballada del balanç de color, amb l’esborrada de la informació marginal de les fulles i informació duplicada per a fulles contigües mantenint les dimensions originals.

 

CONSULTA ON LINE

 

“Els mapes estaven confeccionats amb projeccions còniques i perquè qualsevol persona poguera accedir i utilitzar les mesures, era necessari passar-ho a projecció ortogonal i ara es pot consultar el mapa al complet a través de format .ECW”, ha aclarit la tècnica per a informar que s'ha generat un servei WNS (servidor de mapes) amb tota aquesta informació amb la *url: https://mapservice.geonet.es/ayto_pego/wms?

Així mateix, han incidit en que aquest mapa històric està a l'abast de tota aquella persona que vulga realitzar una consulta amb l’accés de manera directa a través de la pàgina web: https://geoportaldiputacion.geonet.es/. A banda, segons adverteixen, es preveu, a més, la realització de portals per als municipis de menys de 20.000 habitants, el que comportarà que auan Pego compte amb aquest portal, es puga descarregar tota la informació des d'aquest punt electrònic.

 

FERRAMENTA PER A RESOLUCIÓ DE PROBLEMES URBANÍSTICS

 

“Aquest mapa serveix per a poder recopilar informació històrica, comparar l'evolució urbanística i solucionar problemes derivats de propietat, de cadastre, urbanístics, entre altres”, han conclòs.

<<< Tornar a la portada