Les associacions astronòmiques de Dénia capten fragments d'un coet xinés durant la seua reentrada en l'atmosfera

  • Las asociaciones astronómicas de Dénia captan fragmentos de un cohete chino durante su reentrada en la atmósfera
  • Las asociaciones astronómicas de Dénia captan fragmentos de un cohete chino durante su reentrada en la atmósfera
  22/06/2022

Un espectacular rastre d'objectes lluminosos va ser captat per nombrosos observadors de Dénia entre les 0.30 i les 0.32 h, en la nit del dilluns al dimarts d'aquesta setmana. Es tractava de fragments d'una de les fases d'un coet de l'Agència Espacial Xinesa, que va ser llançat el passat dia 5 de juny. La seua missió va ser traslladar tres astronautes a l'estació espacial que aquest país asiàtic està construint en l'òrbita terrestre.

També s'ha determinat que la reentrada es va produir sobre l'Atlàntic, enfront de les costes del Marroc. Des d'allí, les restes del coet van avançar en direcció nord-est, sobrevolant l'estret de Gibraltar i continuant sobre la mar Mediterrània, passant molt prop de la costa d'Almeria. Finalment, les restes incendiades es van extingir sobre el Mediterrani, entre les costes de Múrcia i Algèria.

Des de Dénia el fenomen també va ser captat puntualment. Les associacions astronòmiques amb seu en aquesta ciutat, Associació Astronòmica Marina Alta i Costa Blanca Astronomical Society tenen instal·lada una cambra astronòmica per a detecció de meteors. La cambra està orientada cap al SSW i durant poc més d'un segon, va captar en el seu angle de camp el pas de la reentrada de les restes de la nau espacial.

Aquestes associacions col·laboren en un projecte obert a la participació coordinat per membres del Departament de Física de la University of Western Ontario, en London, (Ontario) el Canadà. Es tracta de l'organització GLOBAL METEOR NETWORK (GMN), una xarxa mundial d'astrònoms aficionats i professionals, l'objectiu dels quals és observar el cel nocturn utilitzant càmeres de vídeo automàtiques per a condicions d'il·luminació feble, i generar les trajectòries dels meteorits de manera coordinada.

<<< Tornar a la portada