Les cales de Xàbia saturades per terra i també per mar

Las calas de Xàbia saturadas por tierra y también por mar
  21/07/2020

La imatge aèria de la badia de Xàbia és de les quals valen més que mil paraules. La va realitzar aquest passat cap de setmana l'Escola de Pilots La Muntanya que va publicar en xarxes socials i les va compartir l'Institut de Recerca Oceanogràfic de Xàbia (IROX), una institució que vela per la protecció del litoral. La nova normalitat ha servit per a traure a llum les misèries de l'antiga normalitat. Si abans estaven normalitzades les aglomeracions de banyistes en les cales i també d'embarcacions en el litoral, ara amb el nou ordre social semblen almenys impròpies. I ja ho advertien també fonts de Creu Roja la setmana passada en CANFALI MARINA ALTA -en un article que va encapçalar el titular que “no hi havia cales per a tants banyistes”-, que les incidències en la mar s'havien disparat. Ara, amb aquesta perspectiva aèria, s'entenen molt millor el contingut d'aquell missatge.

El IROX insisteix en la denúncia de la pressió que pateix el litoral i davant la qual les administracions competents “miren per a un altre costat”. “Fins i tot alguns dels nostres socis han comprovat que algunes de les boies No ecològiques que l'Ajuntament havia posat en la Cala Sardinera han desaparegut”, adverteixen des de l'institut. 

“Amb aquesta pressió les nostres prades de posidònia estan en un alt risc de desaparéixer, i per tant és necessari un control de les embarcacions que onegen en el nostre litoral, destrossant, a vegades sense saber-ho, el fons marí tan important tant per al nostre ecosistema com per a la nostra economia”. 

“És necessari a més d'urgent”, insisteixen, “una regulació amb una legislació sancionadora de manera que puga gestionar-se d'una manera sostenible i ecològica”. 

“Xàbia és posidònia, com diuen els cartells, però a aquest ritme en uns anys Xàbia serà un desert marí”, es lamenten des del IROX.

<<< Tornar a la portada