Les Jornades Carmel Giner 2021 emmarquen una conferència sobre el diagnòstic i la recuperació social del Castell d’Ambra de Pego

  • Las Jornades Carmel Giner 2021 enmarcan una conferencia sobre el diagnóstico y la recuperación social del Castell d'Ambra de Pego
  • Las Jornades Carmel Giner 2021 enmarcan una conferencia sobre el diagnóstico y la recuperación social del Castell d'Ambra de Pego
  07/11/2021

Els arquitectes Pere Joan Pons, Enric Paredes i l’arqueòleg José David Busquier han inaugurat la VII edició de les Jornades d’Estudi Carmel Giner Bolufer amb una conferència que ha posat damunt de la taula el diagnòstic i les propostes per a la recuperació social del Castell d’Ambra a partir del Pla Director de la fortalesa elaborat des de la Generalitat Valenciana a instàncies de l’Ajuntament.

La inauguració l’activitat, que amb caràcter bianual suposa un homenatge pòstum al cronista pegolí ha estat a càrrec del regidor Juanjo Arbona en representació de la responsable de l’àrea de Cultura, Laura Castellà, absent per motius laborals. Arbona ha confirmat la vocació de continuïtat de les jornades per part de l’actual equip de govern i ha agraït la presència dels ponents que se donaran cita en aquestes jornades 2021 dirigides a posar en valor el Castell d’Ambra, coordinats per director de l’Arxiu Municipal de Pego, Joan Miquel Almela, a qui li ha reconegut la implicació en aquest projecte cultural de referència a la comarca.  

        Aquest últim ha presentat a l’arquitecte, Rafael Soler,  com a ànima màter del referit Pla Director. Soler s’ha mostrat partidari d’escometre “actuacions de conservació de restes i no de restauració per a construir fantasmes historicistes”. Amb això ha advocat per una estratègia integrada “dins del respecte disciplinar cap a un entorn miraculosament conservat que cal respectar”. Al seu judici “hem de submergir-nos en el paisatge rupestre i rural de l’arquitectura d’Ambra per a crear una sensació de monument inaccessible i relacionar-la amb les conques visuals amb la intenció de fomentar un sentiment”.

        L’agenda de les jornades té previst perllongar-se al llarg dels dos propers caps de setmana amb la següent agenda:

 

DIVENDRES 12

        -A les 19.30 h.: Conferència La arqueologia d’Ambra. Un enclave refugio en la Marin aAlta durante el convulso S.XIII a càrrec de Daniel Benito Iborra.

 

DISSABTE 13

        -A les 11 h.: Ponència Dirhames y dineros en el Castell d’Ambra a càrrec de Carolina Doménech.

        -A les 12 h: Xerrada L’instrumental de ferra i altres metalls del Castell d’Ambra de Pego (Alacant) a càrrec de José Ramón Ortega Pérez.

 

DIVENDRES 19

        -A les 19 h.: Conferéncia Ambra: des de la celòquia del hins de Segària (Benimeli) i des de la fortalesa del Castellar (Oliva). Defensa i control d’un camí ancestral a la tardor d’al-Andalus, a càrrec de Josep A. Gisbert Santonja.

        -A les 20 h.: Conferència sobre Arqueologia i fortificació del Castell d’Ambra per Rafael Azuar Ruíz.

 

DISSABTE 20

        -A les 11 h.: Ponència El paper del castell d’Ambra i les fortaleses de la Marina durant les guerres del S.XIII, a càrrec de Josep Torró Abad.

        -A les 12 h.: Conferència La ceràmica baix medieval al territori valencià en el context de la colonització feudal per Xavier Martí Oltra i Pepa Pascual Pacheco.

 

 

 

<<< Tornar a la portada