L’equip de govern d'Ondara aprova en solitari un pressupost municipal de 8,5 milions d’euros per a 2024

L’equip de govern d'Ondara aprova en solitari un pressupost municipal de 8,5 milions d’euros per a 2024
  22/12/2023

La sessió ordinària de l’Ajuntament d’Ondara ha deparat l’aprovació del pressupost municipal per a 2024 que arriba a 8.500.000 euros de la mà de l’equip de govern integrat per PSPV i Compromís amb el vot en contra del PP.

        Segons ha explicat el regidor d’Hisenda, Jordi Ruíz-Orejón, la previsió de despeses i ingressos per al proper exercici suposa un  increment de 675.000 euros respecte al pressupost de la present anualitat. No obstant això, ha apuntat que eixe 8,63%, una vegada incorporats els romanents de tresoreria, el de 2024 és de 85.000 euros menys.

        En eixa dinàmica, vista la necessitat de garantir a mig-llarg termini l’estabilitat financera de l’Ajuntament, donada la pròxima restauració de les regles fiscals per part del Ministeri d’Hisenda ha justificat les modificacions de diferents ordenances fiscals operades en els mesos precedents per a assegurar els ingressos necessaris equiparables al pressupost del pressupost vigent “ sense comptar amb romanents de tresoreria”.

 

INVERSIONS I DESPESES

 

        Pel que fa a les inversions, s’ha previst una partida de  360.000 euros per a fer front a l’aportació municipal dels projectes d’inversió del Pla Planifica 2024-2028 de la Diputació d’Alacant. En concret s’han consignat 119.000 euros per a la millora de carrers de la zona Tossals; 56.000 euros a l’habilitació d’espais al parc d’eixa zona, i 62.500 euros per a millora de la mobilitat urbana. Fora dels Plans Planifica, es preveuen 39.500 euros per a pla de pluvials i 40.000 euros per inversions en edificis municipals, entre altres, mentre que la resta de partides del capítol correspondran a diferents inversions que es coordinaran amb la resta de subvencions de les diferents administracions supramunicipals, no determinant-les de manera nominativa en el pressupost.

        Quant al capítol de despeses en l’ajust de la corrent i de regidories, l’increment és d’un 4,5 %. En això ha remarcat que en el servei de recaptació de SUMA s’incrementen les previsions en 60.000 euros; la partida d’escoles esportives s’unifica en totes les seues despeses arribant a una quantitat de 270.000 euros -separant-la de la despesa corrent de la regidoria d’esports que es queda amb 35.000 euros-. A més, les despeses de l’escola d’estiu s’incrementen en 23.000 euros.

        Així mateix, dins de la planificació de recursos humans de l’Ajuntament, en 2024 s’ha optat per continuer en el pactat a la Mesa General de Negociació a l’hora de transformar llocs de treball per a fer un equip de treballadors i treballadores més robust i estructurat. En això destaca que, a banda de l’increment que marcaran els Pressuposts Generals de l’Estat per a tot el funcionariat, previsiblement el 2,5 % de la massa salarial i l’adaptació degut a l’increment del salari mínim interprofessional de les escoles-taller d’ocupació que s’ha de contemplar, s’ha reforçat diferents figures tècniques, a més de la transformació d’altres, com pot ser l’ampliació de jornada de l’arquitecta i creació del lloc de treball d’enginyer industrial en plantilla, a més d’un auxiliar administratiu per a tasques de suport en diferents àrees. Transformacions que, segons especifica, suposen un increment en el capítol de ersonal, quantificat en +233.000 euros, que suposa un 8,2% respecte a 2023.

 

CAPÍTOL D’INGRESSOS

 

El regidor d’Hisenda ha detallat també que l’increment del pressupost municipal de 2024 en matèria d’ingressos es concentra en partides com la referida a impostos directes - 411.000 euros que suposen vora el 60%-, i la partida d’Impost sobre Béns Immobles Urbana on es preveuen augmentar en 50.000 euros per la previsió de major recaptació de l’impost d’increment de valors de terrenys –plusvàlua-. Junt a això figura la resta afectada per la modificació realitzada de l’ordenança fiscal de l’IBI respecte al tipus de gravamen d’urbana, que ha passat del 0,64 al 0,74, i a l’ordenança de l’IVTM.

Pel que fa a les activitats empresarials ha apuntat la prudència amb que s’han abordat per l’estancament detectat en el darrer any, reduint la partida en 25.000 euros, el que contrasta amb les  taxes i altres impostos on es calcula un augment d’ingressos al voltant del 40 %, arran de modificar partides com la recollida d’escombraires, activitats educatives de les escoles d’estiu, la taxa d’expedició de documents i d’aprofitament del vol, cables i postes, respectivament. A més, la delegació de la gestió d’expedients sancionadors a SUMA preveu dos increments dels dits expedients i recàrrecs quantificats en 79.000 euros. I finalment, l’actualització de la taxa de les escoles esportives preveu una recaptació de 72.500 euros me´s que l’any 2023.

 

PREVISIÓ PER A L’EMPRESA MUNICIPAL

 

En el que respecta al pressupost de l'empresa municipal SINMA és de 2.223.000 euros per a 2024 -el que suposa un augment de 153.000 euros respecte 2023.  Així, segons especifica “en el camí d’enfortiment de l’empresa municipal, l’aportació d’aquest exercici de l’Ajuntament cap a l’empresa municipal s’incrementa en 100.000 euros, quedant una partida d’1.850.000 euros”.

Tot i la manca de recursos econòmics ha indicat que la proposta de pressupost ha conservat l’aportació de les subvencions a associacions locals, i comarcals d’àmbit assistencial, arribant a una quantia econòmica de 183.900 euros –la qual suposa uns 9.000 euros més que en 2023-. Dins d’eixes partides, s’ha redistribuït les aportacions, ajustant-les a cadascuna de les seues necessitats, a més de proveir una partida de 30.000 euros d’ajudes socials per a aquelles famílies amb baixos recursos econòmics que no puguen fer front a la puja d’impostos i taxes realitzada en el present exercici, complint així el compromís de l’equip de govern en ajudar als qui més o necessiten. No obstant això, ha advertit que dita partida serà ampliada en cas que siga necessari durant l’any 2024.

 

DEBAT I VOT EN CONTRA DEL PP

 

“L’equip de govern vol mantindre la contenció

pressupostària però sense comptar amb romanents de tresoreria que afecten directament a la liquiditat de l’entitat, dins de les circumstàncies econòmiques externes als comptes públics, com poden ser la inflació i augment de preus tant de subministres, com de serveis i obres”, ha recalcat l’alcalde, José Ramiro.

        La crítica del PP s’ha centrat en les despeses que consideren innecessàries. El seu portaveu, Àlex Hernández, ha advertit que “si sumem les xifres que hem detallat com a partides que pensem que podíem estalviar i les que podríemingressar de més per impostos sobre la construcció, podríem arribar a tindre 457.000 euros per a invertir en altres coses molt importants”. En eixe sentit ha qüestionat la disminució en un 10% de la partida destinada al  manteniment d’edificis respecte a l’any precedent, ja que que, al seu entendre “tenim moltes deficiències que millorar en el nostre patrimoni, com en l’edifici de la ràdio, i tenim fer-ho ja”.

        Però el punt que ha centrat el debat ha estat el tema de les escoles esportives al plantejar el portaveu popular la  recuperació de la gestió publica de les escoles esportives per mitjà de SINMA, ja que, segons ha afirmat “paguem a l’empresa concessionària uns 230.000 euros dels quals 130.000 euros són per a pagar nòmines i seguretat social, i 100.000 euros aproximadament és el que l’empresa es queda per la gestió, una gestió que sempre ha fet SINMA”. En això ha apostat per a que eixa gestió retorne a l’empresa municipal i siga acompanyada de la dotació dels pertinents recursos, de cara a evitar que una empresa externa s’emporte el corresponent benefici i d’eixa manera estalviar l’increment de les taxes de les escoles per a les famílies.

L’afirmació en qüestió ha estat replicada per l’alcalde per a obrir-se a estudiar la proposta, encara que considerava inviable tota la gestió de les escoles esportives per part de SINMA, i que en qualsevol cas no seria un estalvi de 100.000 euros.

Per la seua part, el regidor d’Esports, Lluís Fornés, ha assegurat que l’empresa que gestiona les nòmines dels entrenadors no es queda els 100.000 euros als que al·ludia el Hernández al que ha remés a les factures per a comprovar-ho.

 

 

 

       

<<< Tornar a la portada