Les jugadores del primer equip femení de futbol de Dénia rebran un homenatge en el Dia de les Dones 

  • Les jugadores del primer equip femení de futbol de Dénia rebran un homenatge en el Dia de les Dones 
  • Les jugadores del primer equip femení de futbol de Dénia rebran un homenatge en el Dia de les Dones 
  22/02/2023

La campiona del món sub-20 Fiamma Benítez també rebrà un reconeixement 

 

“Darrere d’una gran dona, hi ha moltes, moltes, moltes grans dones”. És el lema de la campanya del Dia Internacional de les Dones a Dénia, La Xara i Jesús Pobre, que tindrà com a acte central un homenatge a les jugadores del primer equip femení de futbol a la ciutat. Serà el 12 de març, a les 12 hores, a la plaça del Consell.

El regidor d’Igualtat, Javier Scotto, que este pioneres en el futbol local van tindre que fer front “a les crítiques i prejudicis de gènere de l’època i contribuint així a democratitzar l’esport a la ciutat i a fer una societat més justa i igualitària”. L’equip, format en la temporada 1970-1971, representa el punt de partida d’un camí que ha avançat fins a una pràctica normalitzada del futbol per part de les dones i la creació a Dénia d’equips base. 

Una evolució que cinc dècades ha viscut l’aconseguiment futbolístic més important protagonitzat mai per una persona esportista a Dénia, Fiamma Benítez, guanyadora del campionat del món sub-20 i el campionat d’Europa sub-19 amb la selecció nacional femenina. Scotto recorda que “Fiamma va ser integrant de l’Escola de Futbol Base de Dénia i ha desenvolupat una reeixida trajectòria esportiva en grans equips de futbol femení de la Comunitat Valenciana. Ella és un referent d’un llarg camí de normalització de les dones que hi juguen a futbol, iniciat per aquell equip creat a Dénia en 1971”. Segons el regidor, és “un camí cap a la igualtat en el qual s’ha avançat, però que encara presenta obstacles que hem de tombar entre tots i totes, conscients que l’esport és una eina de transformació social molt important”.

Per este motiu, la jove deniera serà homenatjada també en l’acte alhora que les pioneres que integraven aquell primer equip de futbol femení.  

A més, es llegirà el manifest consensuat pel Consell de les Dones i s’oferirà l’espectacle Migrare, de la companyia Maduixa, que l’any passat va guanyar el premi al millor espectacle de carrer en els Premis Arts Escèniques Valencianes.

El programa d’activitats amb motiu del Dia de les Dones inclou el cicle de conferències titulat “Masculinitats. Igualtat. Construint espais de cura des de les masculinitats”, que està impartint el sociòleg i sexòleg Erick Pescador Albiach. S’han programat cinc sessions dirigides cadascuna d’elles a un col·lectiu social i fester de la ciutat: la Federació de Moros i Cristians, les falles i els alumnes  dels instituts de secundària i Creama.

Els monòlegs també tenen cabuda en esta programació. El dia 3 de març, Silvia Pérez Martínez, sexòloga, n’oferirà un titulat Cita con tu sexóloga, adreçat a l’Associació d’ames de casa de Dénia. El dia 4, a les 19 hores, al Centre Social, Pepa Cases oferirà al públic el monòleg Soc hiperactiva, un text feminista on la protagonista no només farà riure sinó també reflexionar sobre eixes petites coses quotidianes i masclistes “que ens fan ser, a totes, un poc hiperactives”. I el 10 de març, a les 19.30 hores, la còmica Chely Capitán interpretarà el monòleg per a adults Gin-tonic de fresa a la Biblioteca municipal.

El 7 de març, el guitarrista denier Hugo Moltó oferirà un recital de guitarra clàssica entorn de les guitarristes compositores i que l’intèrpret ha titulat Notes silenciades. Serà a les 19 hores al Centre d’Art l’Estació. El 10 de març, a les 20 hores, al Centre Social, hi ha una altra cita amb la música amb un recital de piano de Silvia Gómez-Maestro, catedràtica del Conservatori superior de música d’Alacant.

I per al públic més menut, el “Laboratori de dones escriptores”, un recorregut per a difondre i donar veu a les dones escriptores que han fet història i també les actuals, de la mà de la companyia Va de Cuentos. L’activitat estarà el dia 3 de març a l’agència de lectura Enric Valor de Jesús Pobre i el dia 8, en la Biblioteca pública de Dénia. Ambdues vesprades, a les 17.30 hores.

 

COL·LABORACIÓ DE LA UNED I MATRIA 

 

El centre associat UNED Dénia contribueix al programa amb una exposició i un conservatori sobre el tema “ODS i dona” i dues conferències. La primera, el dia 9 de març, serà a càrrec d’Elisa Guillem de la Cruz, professora del centre associat de Dénia, i abordarà el món de les proletàries alcoianes: de les cardadores a les bambuneres (nom popular donat al conjunt de dones treballadores en la indústria paperera alcoiana). L’altra xarrada està prevista per al 23 de març i tractarà sobre la dona en la societat de consum, de la mà de la tècnica en màrqueting i comunicació Marina Mas Guillem.

Per la seua part, l’associació de dones Matria s’encarrega d’organitzar la projecció amb posterior debat de la pel·lícula La maternal (2022), dirigida per Pilar Palomero, el diumenge 5 de març a les 19 hores al Centre Social i la cadena feminista convocada per al 8 de març, a les 19 hores, al carrer del Marqués de Campo.

A més, la Regidoria d’Igualtat ha triat estes setmanes d’activitats al voltant del Dia de les Dones per a programar, el dia 20 de març, en la Biblioteca pública, a les 19 hores, la presentació del diagnòstic del IV Pla d’Igualtat entre dones i homes de Dénia, La Xara i Jesús Pobre.

<<< Tornar a la portada