L’Escola Canta: més de cent xiquets participen en la representació d’una cantata a Dénia

  • L’Escola Canta: més de cent xiquets participen en la representació d’una cantata a Dénia
  • L’Escola Canta: més de cent xiquets participen en la representació d’una cantata a Dénia
  03/06/2022

 

Potenciar el valencià a través de la música

La música uneix a les persones i a més pot ser un instrument idoni per potenciar l’ús social de la llengua. En este cas del valencià. Eixa és la idea amb què va nàixer la cantata El cor de la terra, un projecte de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Castelló que la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana ha fet extensiu a totes les escoles del territori valencià que vulguen sumar-se. A Dénia en són tres: els col·legis Cervantes, Montgó i Paidos, que dissabte 4 de juny posaran en escena, junt amb l’Agrupació Artística Musical de Dénia, el resultat del treball realitzat en els darrers mesos. La lletra de les cançons, cadascuna amb un estil musical diferent, aborda una temàtica molt actual: l’emergència climàtica que pateix el planeta. L’actuació començarà a les 20.30 hores a la Plaça de la Constitució i hi intervindran més d’un centenar de xiquets.

            El projecte educatiu s’anomena “L’escola canta” i va dirigit a l’alumnat i el professorat dels centres educatius de Primària. El seu objectiu és servir de suport als Plans de Normalització Lingüística de cada centre per fer del valencià una eina de convivència mitjançant un projecte artístic. Té, a més, un caràcter cooperatiu que permet posar en contacte a l’alumnat i el professorat amb les bandes de música, entitats que tenen molta rellevància en la vida cultural dels pobles i ciutats valencianes. L’Ajuntament de Dénia dona suport a la iniciativa facilitant la infraestructura necessària per al desenvolupament del concert.

La cantata El cor de la Terra ha estat creada expressament per al projecte per Pablo Anglés, director i compositor (música) i Ximo Montañés (lletra), docent i director del CEFIRE Artisticoexpressiu. Combina música, cant coral, moviment coreogràfic i escenes teatrals. L’obertura, titulada ‘Salvem el món’, és un vals, al qual segueixen les peces ‘Mars de plàstic’ (reggae-calypso); ‘Planta un arbre’ (pop-rock), ‘Planeta bicicleta’ (ska), ‘Això es port canviar’ (soul) i ‘El cor de la Terra’ (himne).

            La part teatral s’ompli de diàlegs breus i carregats d'humor que fan avançar la peça entre cançó i cançó, alhora que inciten a la reflexió i a la reacció individual i col·lectiva per a capgirar la situació.

             L’alumnat dels tres centres de Dénia que participen en el projecte ha estat assajant esta setmana en l’Escola de Música Manuel Lattur junt amb l’Agrupació Artística Musical per al concert d’esta vesprada, que compta amb el suport de la Fundació Baleària.

Els objectius que inspiren la cantata, estrenada primer per l’Ajuntament de Castelló, són el foment de l’ensenyament musical i el treball cooperatiu per mitjà de la interpretació d’obres musicals; la millora de la competència lingüística del valencià entre l’alumnat de Primària; la promoció del coneixement del repertori musical tradicional valencià, així com el d’altres cultures; i la promoció de la col·laboració entre entitats i administracions per a crear obres culturals de qualitat i mostrar-les a la societat. El resultat, dissabte 4 a poqueta nit a la plaça de l’Ajuntament.

<<< Tornar a la portada