Els cardiòlegs adverteixen que a Espanya ja moren més dones per patologia coronària que homes

Los cardiólogos advierten de que en España ya fallecen más mujeres por patología coronaria que hombres
  28/09/2021

 

L'estil de vida cardiosaludable i les noves tecnologies són els dos grans aliats per a la prevenció 

 

La patologia cardiovascular continua sent la causa principal de defunció a Espanya, Europa i en el món. Percentualment, ja moren més dones que homes per patologia coronària. D'altra banda, una altra de les grans patologies en Cardiologia, és la insuficiència cardíaca, els números de la qual no deixen d'augmentar. 

Segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística en 2020 es van donar 125.000 altes al nostre país per aquesta patologia. Els experts asseguren que, malgrat els avançaments farmacològics i de dispositius tecnològics disponibles, no convé baixar la guàrdia ja que, darrere d'aquestes xifres es troba una deterioració exponencial de l'estil de vida, que pivota entorn de tres paràmetres fonamentals: els factors de risc modificables, com el tabaquisme; l'exercici físic i la dieta.

Per al cap del Servei de Cardiologia de l'Hospital de Dénia, Alfonso Valle, “l'abandó del tabaquisme, la pràctica d'un exercici físic moderat -entre 5-6 hores setmanals- i la dieta mediterrània són una tríada magistral per a l'equilibri cardiosaludable i la millor mesura de prevenció”.

A més, subratlla el Dr. Vall, “l'augment de l'accessibilitat al sistema sanitari i els avanços en matèria de digitalització i processament de dades ha generat un escenari en l'especialitat radicalment diferent al que es treballava fa tan sols dues dècades. Sobre aquest tema, explica que la pandèmia de COVID-19 ha ajudat a la normalització en el monitoratge remot dels pacients, per la qual cosa els diagnòstics i tractaments poden ser més accessibles i àgils”. 

POLSERES I RELLOTGES INTEL·LIGENTS 

 

La Societat Europea de Cardiologia, en els seus guies de pràctica clínica, ja accepta els dispositius externs (wereables) com a mètode diagnòstic de fibril·lació auricular. De fet, afig el Dr. Vall, “existeixen alguns en el mercat que detecten les arrítmies i fins i tot realitzen electrocardiogrames”. Cal recordar que l'arrítmia és una patologia amb altíssim grau de prevalença, ja que afecta un 2% de la població mundial i és responsable del 35-40% dels ictus. No obstant això, la recomanació és que, a partir dels 65 anys, es realitze un cribratge poblacional en els centres de salut amb electrocardiogrames de control, per a detectar patologies com la Fibril·lació Auricular.

Actualment, la telemedicina es va obrint pas gradualment per a facilitar el maneig de les patologies cardiovasculars i fer més simple el procés de diagnòstic i tractament. 

El Departament de Salut de Dénia ha implantat un programa pilot de telemedicina en el Centre de Salut de Benissa per als pacients amb sospita d'insuficiència cardíaca, que permet als facultatius d'Atenció Primària realitzar un diagnòstic precoç, mitjançant ecografia clínica. Les imatges queden guardades en la història clínica del pacient i són revisades, posteriorment, pels facultatius especialistes en cardiologia. El programa s'ampliarà gradualment a altres centres de salut de la Marina Alta.

<<< Tornar a la portada