Els col·legis de Dénia estrenen el seu banc amic

Los colegios de Dénia estrenan su banco amigo
  05/02/2022

 

Fent Amics, el projecte del Rotary Club de Dénia que fomenta valors com la companyonia i serveix d'eina per a resoldre conflictes

 

ROSA RIBES FORNÉS

 

És de colors i va acompanyat de missatges i paraules positives com a respecte, esperança o somriure. Des de fa uns dies, llueix als patis dels col·legis de Dénia perquè els xiquets se senten en ell. Ha de ser un lloc que transmeta seguretat, un refugi per als qui necessiten ajuda i també el lloc adequat per a forjar o enfortir l'amistat. En ell es desenvoluparan projectes d'inclusió i de foment de valors com la companyonia. Benvingut siga aquest banc que aporta al pati del col·le una eina per a millorar les relacions i obri un ventall de possibilitats per a treballar la millora de la convivència. La idea parteix del Rotary Club Dénia, que aporta a més del banc una unitat didàctica que pot servir de suport als mestres.

Com diu la presidenta del club rotari, Adela Chelet, el projecte Fent Amics naix amb la voluntat de transmetre una sèrie de valors als més xicotets de l'escola i ajudar i donar suport als qui se senten rebutjats. El Rotary Club Dénia ha repartit 12 bancs entre els col·legis públics, concertats i privats -inclosos el Raquel Payà i els de la Xara i Jesús Pobre- de la ciutat. La resposta, segons ella explica, ha sigut excel·lent. “L'èxit o el fracàs del projecte”, afig Chelet, “depén de la labor dels docents”. I pel que s'ha vist, el banc de l'amistat donarà els seus fruits. Des que se'ls va presentar la proposta, tots els centres han mostrat la seua implicació i ara, amb tots els bancs repartits fa tan sols una setmana, alguns han començat ja a treballar amb ells. 

El banc s'acompanya amb una unitat didàctica elaborada per la pedagoga Esperanza Cheli. Proposa diverses activitats a realitzar al pati i a l'aula al llarg del curs, com la lectura d'un conte i un diàleg posterior sobre els amics i l'amistat, la realització de fitxes i dibuixos que poden donar lloc a un llibre, un vídeo fòrum amb preguntes per a reflexionar sobre l'amistat i els xiquets que s'asseguen exclosos del grup, el reconeixement als qui ajuden a altres companys al pati o la celebració del Dia de la Infància de formes diferents -sempre fomentant l'intercanvi, les relacions i l'anàlisi- entorn del banc de l'amistat. 

La finalitat, com diu Adela Chelet, no és tindre un banc més al pati on asseure's. És un banc especial que ha donar peu al diàleg, a construir criteris que ajuden una bona elecció d'amistats i a organitzar activitats que evidencien que l'amistat exclou violència i indiferència. Amb ell es crearà “un espai d'integració on els xiquets puguen entaular amistats, conversar o també resoldre disputes”, un espai per a lluitar també contra el bullyng i el miedro a ser acceptat. 

El Rotary Club de Dénia és conscient que el confinament i la pandèmia han tingut per a tots, però especialment per als xiquets, un alt cost emocional. El projecte s'engloba en una de les àrees de treball de l'entitat, el foment de la pau en tots els seus vessants, i respon al desig de la seua presidenta d'actuar no sols a nivell internacional sinó també amb accions vinculades directament amb Dénia. S'acull al lema rotari ‘servir per a canviar vides’ d'enguany, recorda Chelet, i ha sigut concebut per a promoure la igualtat i la solidaritat entre els xiquets i, al mateix temps, fer front a l'assetjament escolar. Convivència, inclusió, respecte, amistat, comprensió, somnis, valors i amor són les paraules que ho defineixen.

Fent Amics compta amb el suport de la Regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Dénia, a qui Adela Chelet agraeix les facilitats que els ha donat per a contactar amb els centres educatius i que haja facilitat la logística per a la instal·lació dels bancs. Tots ells estan homologats i han sigut fabricats amb un material resistent perquè puguen estar instal·lats al pati. Chelet mostra també el seu agraïment a l'eatim de la Xara, a Marina Salut i als patrocinadors que, com Romans & Associats o Epsicuc, el Rotary Club Orovalley o la Fundació Rotària, han col·laborat també amb la iniciativa. 

Encara que la idea no és nova -cal atribuir-la a una xiqueta estatunidenca de 9 anys-, el club rotari va considerar que era una bona eina per a incentivar i millorar les relacions cooperatives entre escolars i treballar aspectes relacionats amb la millora de la convivència dins i fora dels centres educatius. A més, afig la presidenta, casa a la perfecció amb els objectius i actuacions del Pla Municipal sobre la Infància i la declaració de Dénia com a ciutat Amiga de la Infància per la UNICEF. 

El banc de l'amistat és el banc del perdó, la reconciliació, la reflexió, el descobriment de nous valors, del recer, de la serenitat i de la pau amb un mateix. Un banc per a fer-nos més grans de cor. Tant com el cor que ell llueix i que ens el recorda.

 

L'aigua com a recurs educatiu

El compromís del Rotary Club Dénia amb el seu territori es plasma en altres actuacions, com el programa d'activitats en el mitjà aquàtic que patrocina per a l'alumnat de l'aula CYL (Comunicació i Llenguatge) del col·legi Montgó, una aula específica per a estudiants amb trastorn de l'espectre autista. El programa ha sigut concebut per a complementar el treball dels docents i arribar allí on l'administració no arriba. Participen en ell 8 xiquets i xiquetes d'entre 6 i 12 anys que acudeixen a la piscina municipal de forma regular amb els seus monitors durant quatre mesos per a practicar la natació o realitzar jocs en l'aigua. S'han programat deu sessions, amb una duració de 45 minuts cadascuna, que els proporcionen la possibilitat d'utilitzar i gaudir de la piscina municipal com a recurs educatiu. Entre els seus objectius estan l'estimulació i organització sensorial, afavorir el desenvolupament motor en el mitjà aquàtic, així com la inclusió, la interacció social, la cooperació i l'autonomia. Els ofereix a més l'oportunitat de realitzar una activitat beneficiosa i saludable a llarg termini.

A nivell internacional, el club rotari participa en altres dos projectes relacionats amb l'apoderament de la dona. A Burkina Faso, i al costat dels clubs de Xàbia, Benissa, Teulada-Moraira i Calp, està implicat en un projecte ambiciós per a oferir formació a joves que han quedat embarassades i -com a marca el costum de la seua terra- han sigut expulsades de casa. La col·laboració internacional, canalitzada a través d'un missioner francés que les acull fins que tenen al bebé i aquest compleix sis anys, els permet formar-se en costura, perruqueria o teixit de teles per a després tindre un ofici que els permeta viure. 

També es participa en un altre projecte similar que es desenvolupa a l'Índia amb suport internacional. “Perquè tenim clar que la solidaritat no ha de consistir a donar diners sinó a emprar eixos diners per a la seua formació a fi que puguen tirar avant”, assenyala Adela Chelet.

<<< Tornar a la portada