Els socialistes tiren avant el Pla General de Dénia amb el suport de Compromís

  • Los socialistas sacan adelante el Plan General de Dénia con el apoyo de Compromís
  • Los socialistas sacan adelante el Plan General de Dénia con el apoyo de Compromís
  24/11/2022

"Una fita històrica”. Així ha definit la regidora de Territori l'aprovació provisional del Pla General Estructural (PGE) de Dénia, que aquest divendres es remetrà a la Conselleria perquè li done el vistiplau final. Ripoll ha reconegut, tal com li han apuntat el PP i Gent de Dénia, que el document compta amb informes negatius d'altres administracions, encara que ha assegurat que les possibles deficiències s'aniran esmenant. Maria Josep Ripoll ha insistit que la tramitació del PGE, que s'ha prolongat set anys, ha sigut “exquisida i molt diligent. I ha insistit que l'elaboració s'ha fet comptant amb tallers participatius i amb diverses exposicions al públic, “i no en despatxos tancats”.

El ple ha tractat aquest assumpte l'endemà passat de la visita sorpresa a Dénia del director general d'Urbanisme, Vicente García Nebot, qui va assegurar que el Pla s'aprovarà “al març o abril” de l'any que ve. Compromís ha donat suport a la proposta del Partit Socialista, per la qual cosa s'ha aprovat per àmplia majoria. Des de l'oposició, populars i Gent de Dénia han votat en contra mentre que Ciutadans s'ha abstingut. 

La regidora d'Urbanisme ha defensat la filosofia del document, incidint que fixa un creixement moderat, de 119 hectàrees, enfront de les 800 que es contemplaven en el Pla General de principis dels anys 90. Ha explicat que tindrà una vigència de 20 anys i que dissenya una ciutat de 50.000 habitants com a màxim. El nou planejament inclou àmplies àrees verdes (com el Parc d’Alqueries) o 1.300 hectàrees de sòl urbanitzable en el Pla de Dénia. “És el pla de totes i totes”, ha remarcat. 

El portaveu de Compromís, Rafa Carrió, ha manifestat que el principal del PGE és que, després de la seua aprovació, aportarà “seguretat jurídica” i donarà resposta a les “necessitats reals del futur de Dénia”. Tot això, segons Carrió, afavorirà les inversions i l'aplicació de criteris de sostenibilitat a l'hora d'ocupar el territori. 

Els populars consideren, per la seua part, que existeixen convenis amb propietaris de sòl que no apareixen reflectits en cap informe del PGE. Per això, la portaveu, María Mut, ha demanat que l'assumpte es quedara sobre la taula fins a tindre informació sobre aquest tema. Però la seua proposta ha sigut rebutjada. A més, ha assegurat no entendre per què hi ha tanta pressa a fer l'aprovació, quan hi ha set informes sectorials negatius. No obstant això, ha lamentat que actualment “som una mica ciutat sense llei”, ja que actualment no hi ha haver-hi planejament.

Estefanía Schwamb (Ciutadans) ha expressat que la tramitació d'aquest pla ha sigut “nefasta” i que existeixen “defectes inesmenables” en el document.

Més contundent i extensa ha sigut la intervenció de Mario Vidal (Gent de Dénia), qui, després d'aclarir que el seu grup està a favor que hi haja un creixement urbanístic moderat a la ciutat, ha dit que “volem evitar plets per responsabilitats patrimonials per a no hipotecar a Dénia en diversos anys”. “No volem ser còmplices d'aquesta manera actuar”, ha assenyalat. Sobre aquest tema, Vidal s'ha referit al fet que hi ha molts convenis signats per part de propietaris que “aniran al jutjat”, una vegada que el PGE entre en vigor. 

Aquesta al·lusió ha sigut contestada per la regidora Ripoll, qui ha afirmat que les afirmacions sobre les responsabilitats patrimonials formen part del “discurs de la por, que es ve escoltant des de 2015”. Segons Ripoll, el Pla General compta amb un estudi economicofinancer i un pla de sostenibilitat econòmica. En aquest punt, ha fet referència al fet que Dénia ve d'un “urbanisme feroç” i d'unes èpoques en les quals es van fer reserves d'aprofitament a propietaris que han guanyat sentències, obligant al fet que l'Ajuntament haja hagut de pagar més de 20 milions d'euros. L'alcalde, Vicent Grimalt, ha revelat que queden altres 15 milions pendents de pagament. 

Grimalt s'ha aferrat al discurs de la seua regidora de Territori en insistir que el Pla General “no s'ha cuinat en els despatxos sinó que s'ha realitzat de manera transparent” i amb el personal de l'Ajuntament. Ha afegit que, si les coses en l'urbanisme municipal s'hagueren fet correctament en el passat, “hui no estaríem en la situació en la qual estem”, en referència al fet que hi ha hagut plans anul·lats pels tribunals que, al seu judici, es van concebre “mirant els interessos d'uns pocs”. I ha afegit que hi ha sectors que estan còmodes treballant quan no hi ha planejament. 

 

<<< Tornar a la portada