Lupus, una malaltia crònica i complexa que afecta cinc milions de persones en el món

Lupus, una enfermedad crónica y compleja que afecta a cinco millones de personas en el mundo
  10/05/2022

Aquest dimarts, 10 de maig, se celebra el dia mundial del lupus amb la finalitat de crear consciència sobre l'existència d'aquesta malaltia que, segons dades de la Fundació Lupus d'Amèrica, afecta almenys a cinc milions de persones en el món. El Dr. David Vanyo, especialista en medicina interna de l'hospital San Carlos del Grup HLA, explica que “la malaltia del lupus és una patologia autoimmune complexa i crònica. En aquesta malaltia el sistema immunitari ataca els teus propis teixits i òrgans i pot afectar les articulacions, la pell, el cervell, els pulmons, els renyons i els vasos sanguinis”.  

El tipus més comú de lupus es denomina lupus eritematós sistèmic, el qual afecta diferents parts del cos. Existeixen altres classes de tipus de lupus, com el lupus discoide o l'induït per medicaments, però no són tan comuns. La malaltia del lupus és més freqüent en dones que en homes.

Els símptomes més habituals del lupus eritematós sistemàtic són la fatiga, dolor i inflamació en les articulacions, erupcions en la pell i febre. “No existeix una prova de diagnòstic definitiu del lupus, fins i tot podrien passar mesos o anys per a tindre una certesa real de la malaltia. El metge realitzarà un reconeixement mèdic complet, que inclou una àmplia anàlisi de sang. També es poden prendre mostres de teixit de la pell o dels renyons mitjançant biòpsies”, afirma el Dr. Vanyo.

La malaltia requereix el seguiment per diferents especialistes.  La reumatología, tracta la inflamació de les articulacions, la nefrologia per als renyons, l'hematologia els trastorns de la sang i dermatologia per a les manifestacions cutànies del lupus. A més, la malaltia pot afectar, el sistema nerviós i el cor, per la qual cosa pot requerir seguiment per un neuròleg i un cardiòleg, així com provocar alteracions hormonals que requeriran seguiment en endocrinologia.

Els objectius d'un pla de tractament són “previndre o tractar els brots de la malaltia, previndre o reduir el mal als òrgans i articulacions, reduir la inflamació i el dolor, ajudar al sistema immunitari i equilibrar les alteracions hormonals”. El Servei de Medicina Interna sol ser el departament encarregat de manejar al pacient amb lupus i coordinar els diferents tractaments. En els últims anys hi ha hagut avanços importants en la investigació contra el lupus, per la qual cosa en l'actualitat aquesta malaltia es pot controlar de forma més efectiva.

<<< Tornar a la portada