Mans joves per restaurar marges vells

  • Mans joves per restaurar marges vells
  • Mans joves per restaurar marges vells
  15/05/2021

La UNESCO va declarar la tècnica de construcció de pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat a finals de 2018. Si calia protegir eixe patrimoni calia dotar-lo d’utilitat i de futur. Xaló, a l’octubre de 2019, va acollir unes jornades tècniques on professionals picapedrers, margenadors i personal tècnic de patrimoni reflexionaren i debateren al voltant de la necessitat de buscar una fórmula professional sostenible per a una forma de viure, la tradicional, pròpia dels pobles de la Marina Alta. Com a ferramentes utilitza la ramaderia, l’agricultura i la rehabilitació del patrimoni de pedra seca a fi de mantenir, protegir i restaurar el paisatge cultural.  

La MACMA i la Xarxa Jove Marina Alta, fruit d’eixes sensibilitats i sinèrgies, han dut endavant ja dues edicions d’un curs de construcció de pedra seca. El segon ha tingut lloc les passades setmanes a Calp, Orba i Castells de Castells. La part teòrica es va impartir a la Casa de Cultura de la ciutat del Penyal d’Ifac. L’alumnat va aprendre les diferents opcions de treball que ofereix aquesta tècnica ancestral. A més, van fer un mur de doble cara a la zona de Les Salines.

A Orba, l’àrea d’actuació va ser la zona que envolta la ruta senderista al Castellet. La cloenda del curs va ser a Castells de Castells i, més concretament, a la senda que uneix el poble amb el Santuari del Pla de Petracos. L’alumnat va aprendre com pavimentar una senda centenària amb pedra en sec.

En el taller de construcció de pedra en sec conflueixen molts valors transversals, des de la reivindicació del nostre patrimoni a la dinamització formativa i professional de les generacions joves mitjançant la cultura. 

<<< Tornar a la portada