Menjar bé!, més que una guia

Menjar bé!, més que una guia
  31/01/2021

Un passeig pausat per l'autenticitat gastronòmica de les Comarques Centrals

 

Les Comarques Centrals de la Comunitat (Marina Alta i Baixa, la Safor, el Comtat, l'Alcoià, la Vall d'Albaida i la Costera) -definides pel botànic Joan Pellicer com Diània per les seves singulars característiques-, agrupen un conjunt de ciutats i xicotets pobles que han mantingut un substrat de saviesa popular i conservat un conjunt de valors socials, ètics i morals que, en les grans capitals, s'han perdut. Les seues arrels culturals, la manera de menjar i de cuinar i la forma d'entendre la producció d'aliments han convertit a aquest territori en un referent gastronòmic que aposta pel producte de proximitat, la sostenibilitat i la cuina saludable com a senyals d'identitat d'una alimentació conscient.

Aquest és l'eix de Menjar bé! Comarques Centrals, una guia editada en valencià i castellà, que dóna un passeig pausat per paratges i racons que conserven els tresors culinaris heretats, treballen a les cuines els fruits del seu entorn o aposten per noves i més beneficioses opcions. Les seues pàgines, a més de recollir el debat sobre el present i futur de l'activitat culinària lligada als productes de proximitat com a base d'una economia sostenible, ofereixen una completa selecció de restaurants que elaboren la seua carta amb la disponibilitat dels recursos locals i preparen els seus plats amb productes de qualitat i "fets al costat de casa" sabent la singularitat i el valor que això significa.

El seu autor, Alfred Martínez, professional de la comunicació i l'edició de publicacions gastronòmiques, ha plasmat la seua passió per la cuina i pel patrimoni cultural que representa la gastronomia autòctona en aquesta guia, comptant per a això amb la col·laboració d'un nodrit grup de reconeguts comunicadors, cuiners, productors i professionals de la restauració que hui viuen i treballen a les Comarques Centrals Valencianes.

Martínez considera que “tot el territori diànic representa indubtablement, en el seu conjunt, una potència productora d'aliments i gastronòmica molt singular i de primer nivell. Amb això vull deixar patent que s'ha de creure més en el valor del que és nostre, sempre hem pensat que el de fora era millor, però no és així, practicar en bona mesura l'amor pel propi ens vindria molt bé, sense arribar al xovinisme, però apropant-se prou”. Explica que “l'exemple el tenim a la Marina Alta, una comarca que ha fet del seu amor per la terra i els seus productes un cavall de batalla que ha començat a donar el seu fruit “.

Menjar bé! Comarques Centrals inclou a més dels restaurants més destacats amb cuina autòctona, experiències de tu a tu amb ramaders, agricultors i productors de vi, olis prèmium, formatges o embotits que ofereixen productes obtinguts amb el màxim respecte a la natura. En definitiva, una completa visió d'un territori que compta amb un nodrit grup d'artesans capaços de conformar un rebost de primera qualitat que aposta per una alimentació conscient i sostenible.

Subscriu-te!