Menja’t la Marina: l’ametla d’Alcalalí porta a la taula una dolça tradició morisca

  • Menja’t la Marina: l’ametla d’Alcalalí porta a la taula una dolça tradició morisca
  • Menja’t la Marina: l’ametla d’Alcalalí porta a la taula una dolça tradició morisca
  22/12/2017

 

Diu el refranyer que quan pel març trona, l’ametla és bona. No recordem si la passada va ser o no una primavera de pluges. El que si podem dir és que ahir, al mercat de Dénia, es repartien uns exquisits dolços d’ametla d’Alcalalí. Com en els números de la loteria, es podia triar: mantegades, massapans, coca, panellets, garrapinyades... No hi va haver però pastissets d’ametla, molt demandats ara pel Nadal. Però fer-ne, se’n fan.

            La d’ahir va ser una degustació organitzada dins el programa Menja’t la Marina, que pretén apropar els productes de l’interior de la comarca a tots els seus veïns. Rosana Aramendi, l’artífex dels dolços, va presentar alguns dels productes habituals que elabora al seu forn d’Alcalalí. Molts són herència de la tradició morisca, com va dir, i tots tenien com a base l’ametla d’aquest poble de la Vall de Pop.

            Per recuperar i mantenir la producció d’ametla, una dotzena d’agricultors del poble han format una Societat Agrària de Transformació (SAT) que enguany ha comercialitzat uns 2.200 kg. d’ametla (600 kg. de galló). La d’Alcalalí és ametla comuna de la varietat rumbeta i de les 40 hectàrees agrícoles que hi ha al terme, un 50% estan plantades d’ametlers. Acabada de fundar, i amb vocació d’anar creixent a poc a poc, la SAT agrupa només a un 10% d’eixos productors d’ametla.

Subscriu-te!