Mig segle de trajectòria en el món del muntanyisme del Centre Excursionista de Pego

  • Mig segle de trajectòria en el món del muntanyisme del Centre Excursionista de Pego
  • Mig segle de trajectòria en el món del muntanyisme del Centre Excursionista de Pego
  25/06/2023

Nomenar “la fira” a Pego es fer al·lusió a les festes patronals. I amb l’arribada d’elles les diferents associacions que aprofiten l’esdeveniment festiu per a mostrar a l’espectre social de Pego les diferents activitats que porten a cap durant una temporada que s’inicia a la tornada de les residències d’estiu a la platja a principis de setembre i s’acaba quan es reprèn l’èxode per a fugir de les altíssimes temperatures que ofeguen al municipi a finals de juny.

        Entre aquestes activitats enguany destaquen amb llum pròpia les que ha organitzat el Centre Excursionista de Pego per a commemorar el 50 aniversari de la seua constitució, a les que li han donat visibilitat mitjançant l’exposició fotogràfica retrospectiva a la Casa de Cultura que restarà oberta fins el 30 de juny.

 

UNA MOSTRA FOTOGRÀFICA RETROSPECTIVA

 

        La mostra en qüestió ha estat inaugurada amb la presència de l’alcalde, Enrique Moll i del regidor de Turisme en funcions, Ricardo Sendra, i el regidor d’Hisenda, Juanjo Arbona, com a representants institucionals en funcions per a felicitar des de l’Ajuntament als responsables del Centre Excursionista la tasca mediambiental i esportiva portada a cap en aquesta perllongada trajectòria.

        L’actual president de la institució, Ximo Sala, ha rememorat la data del 30 de setembre de 1973 quan una dotzena d’aficionats a la muntanya decidiren pegar el pas de constituir-se com a entitat. Des d’eixe punt de sortida, segons explica, van anar diversificant les activitats al voltant del senderisme, l’escalada, l’alta muntanya i el refugi de la Figuereta que ha funcionat com a alberg per a la gent amb inquietuds mediambientals semblants. Aquest últim situat entre Pego i la veïna Vall d’Ebo suposa la seu de facte de la vida d’aquest grup que ha anat ampliant-se successivament fins als més de dos-cents-cinquanta socis amb que compta en l’actualitat. Socis que, segons ha matisat, no són tan sols de Pego sinó també de comarca i inclús de tota la geografia valenciana que han decidit formalitzar la inscripció amb el pagament de la mòdica quota de 35 euros anuals per a gaudir del calendari d’activitats que porta a cap periòdicament aquest club federat amb el denominador comú de gaudir de tot el relacionat en el muntanyisme.

        Sala, que ha ocupat en diferents etapes la presidència de l’entitat, es congratula d’haver estat els pioners de l’estima per la muntanya que ha anat creixent en els últims anys. “En un principi la gent ens parava pel carrer i no entenia que ens agradara anar a la muntanya, per allò de la concepció dels més vells deien de “muntanya qui la perd la guanya” i això hui ha evolucionat per convertir-se és un dels esports més populars, que ha estat reforçat per la pandèmia que, a banda de tots els seus efectes negatius, ha posat en valor la necessitat de respirar aire pur”.

        Els actuals dirigents del Centre Excursionista i els responsables municipals han fet una crida a les successives generacions que han passat per la institució a visitar una exposició que romandrà oberta al públic fins el 30 de juny. No obstant això, han emplaçat als socis a participar en la gala commemorativa que tindrà lloc el 30 de setembre en els Salons Ambra, que culminarà la commemoració amb la projecció de l’historial de tots els que han passat per una institució que s’ha situat per mèrit propi en una referència tant a l’hora de considerar el medi ambient com un valor afegit de la societat, com a l’hora d’abanderar iniciatives com la plantació d’espècies autòctones o recuperar infraestructures rurals com sendes, pous i abeuradors.

   

<<< Tornar a la portada