Ens anem de GeoCaching pels carrers de Moraira

  • Nos vamos de GeoCaching por las calles de Moraira
  • Nos vamos de GeoCaching por las calles de Moraira
  07/08/2021
Josep Pasqual: “El Pla Jove és la traducció de la veu dels joves al llenguatge administratiu”

DÍDAC VENGUT

 

Saps que és un GeoCaching i un World Café? Jo tampoc ho sabia i per això vaig acudir al Primer Fòrum Jove de Teulada Moraira celebrat a l’Espai La Senieta. Tenia curiositat, de debò, i ara sé que es tracta de dos tècniques de dinamització a fi de captar l’atenció de la gent jove. Serà per allò dels anglicismes a què n’estan acostumats en la seua relació amb les xarxes socials, l’internet, les noves tecnologies i tot això. Però, a més, són ambdós espais de reflexió on la joventut té l’oportunitat de parlar en primera persona, és a dir, fer-se escoltar a través d’una bateria de propostes i suggeriments de cara al futur més immediat. Tot un privilegi que cal aprofitar, si més no.

            I així ho van fer una quinzena de xics i de xiques de diferents edats i inquietuds però totes vàlides a fi de donar forma al Pla Jove amb la seua veu. I no és debades perquè algunes de les seues propostes seran incloses en el pressupost municipal de 2022, segons ha avançat la regidora de l’àrea, Verónica Martínez.

            Anem al detall. El GeoCaching és una mena d’Escape Room -que d’això sí havia sentit parlar- o gimcana a l’aire lliure a fi d’adaptar-se al protocol de la COVID. Josep Pasqual, tècnic de la Xarxa Jove, assenyala que “vam pensar en esta proposta de dinamització activa perquè als joves els agrada molt tot allò de resoldre puzles, obrir cadenats, codis secrets, etc.”. “És una proposta”, afegeix, “que porta molts anys però que no s’havia aplicat mai en temes de dinamització juvenil. El joc està per tot arreu però no se li havia ocorregut a ningú”.

            En grups de cinc persones, la joventut devia completar un circuit pels carrers del centre urbà de Moraira i en cada punt de parada havien de fer una reflexió en un joc d’orientació en què calia superar unes proves de lògica i trobar pistes amagades en el mobiliari urbà. I tot amb una finalitat preestablerta perquè en cadascuna de les deu parades es va treballar un àmbit d’actuació del futur Pla Jove.

            Per posar un parell o tres d’exemples a fi d’entendre-ho del tot. En l’aparcament de Les Sorts –on es sol fer el típic “botellón”- es va pensar sobre la prevenció de les drogodependències. En el Bosc Urbà i la Marjal del Senillar es va parlar de sostenibilitat i de turisme. Davant del centre mèdic, el tema va ser la salut i en un dels carrers hi havia pistes a fi d’analitzar l’accés dels joves a un habitatge.

            Pasqual comenta que “este recorregut ens serveix de base per a saber quines necessitats veuen, si sorgeix alguna demanda, si tenen alguna preocupació, algun problema, etc.”. Es tracta, si més no, de pensar mentre estàs en marxa. Per tant, el GeoCaching va servir per parlar de salut, d’oci juvenil, de prevenció, de turisme i sostenibilitat, de cultura i festes, d’ocupació, d’habitatge i d’emancipació. Doncs, si que en van traure, de profit!

            La dinàmica, a més, es fa en format paper, com tota la vida, per allò de deixar tranquils –tot i que siga un parell d’hores- el mòbil, les xarxes socials i la resta. Totes les preguntes que es fan són reflexives a fi que la joventut done a entendre la seua opinió que, en un següent pas, s’utilitzara per a cobrir una necessitat. “El Pla Jove”, comenta Pasqual, “és la traducció de la veu dels joves al llenguatge administratiu”.

            Una vegada completat el recorregut, toca ara posar-ho tot en comú amb el World Café. Ja asseguts, cal decidir quins àmbits s’han de treballar, els valors i els hàbits de vida saludable que han sorgit, etc. “Són els eixos de treball als quals s’enfocarà el Pla Jove”, subratlla el tècnic. Si se saben les necessitats i les demandes dels joves abans d’actuar, més eficaces seran les polítiques i les accions a desenvolupar. És d’una lògica aclaparadora.

            Teulada Moraira ha sigut capdavanter a l’hora de dissenyar el seu GeoCaching i el World Café però, de segur, que hi haurà més arreu de la comarca perquè el resultat ha estat molt satisfactori. Les bones idees s’han de copiar, sense por, perquè és una mostra de saviesa, tot i que sempre hi ha algú que ho veu d’una altra manera. GeoCaching per als joves de la Marina Alta! I de fet, altres localitats ja han preguntat. Per alguna cosa serà.

<<< Tornar a la portada