Olis de Diània, un plaer per als sentits i el gust per cuidar el patrimoni

Olis de Diània, un placer para los sentidos y el gusto por cuidar el patrimonio
  08/04/2023

Sis almàsseres participaran el dissabte 15 d'abril en una altra de les fires que organitza Els Magazinos

 

Els olis alacantins de varietats autòctones i elaborats per productors locals de l'associació Olis de Diània tornaran al mercat gastronòmic i cultural de Dénia Els Magazinos el 15 d'abril. La fira, que celebra la seua segona edició, pretén posar en valor aquesta preuada matèria primera de proximitat de les comarques situades en el nord d'Alacant i al sud de València, on es continuen cultivant les oliveres de manera tradicional amb produccions molt limitades. Sis almàsseres participaran en aquesta ocasió en una activitat que es converteix en tot un plaer per als sentits i que és reflex del gust per cuidar i preservar el patrimoni.

Les almàsseres que participen en la II Fira Olis de Diània són Tossut Agroecologia Sostenible de Pedreguer, Castell de la Costurera de Balones, Almàssera de Millena, Alfaoliva d'Alfafara i la Cooperativa Agrícola Catòlica Coop Valenciana de Cocentaina. Totes elles promouen i defensen la preservació de l'entorn a través de la cura que realitzen del patrimoni natural que suposen les oliveres centenàries i mil·lenàries, així com de l'elaboració dels seus olis.

La Fira d'Olis de Diània s'emmarca dins del projecte Cuina de Territori d'Els Magazinos i contempla una àmplia agenda d'activitats per a tota la família. El programa és el següent:

- De 10.30 a 17 h. Mercat situat en la Plaça d'Els Magazinos on es podran conéixer de prop i comprar els olis d'oliva verge extra de les marques productores.

- A les 10.30 h. Tast d'oli divulgativa amb 5 Olis de Diània dirigida per l'enginyera agrònoma valenciana Irene Espert de Sentit, el projecte divulgatiu sobre agronomia i gastronomia que posa en valor productes agroalimentaris i la seua transformació. Es realitzarà una xarrada sobre olis mentre es caten en copa tècnica per a entendre com es realitza, es provaran diversos Olis de Diània amb pa, es mostrarà com diferenciar diferents qualitats d'olis i els criteris que les defineixen i s'exposaran consells útils per a emportar-se a casa. Tot això, acompanyat d'una cervesa Túria. Serà necessària la inscripció prèvia en la web d'Els Magazinos: https://elsmagazinos.com/producto/feria-del-aceite/

- D'11.30 a 12.30 h.: Taula redona “La recuperació d'un territori de muntanya”, amb introducció a la història del cultiu d'oliveres per part de l'historiador alacantí Javier Calvo i la participació dels oleïcultors Héctor Carrió de Tossut Agricologia Sostenible (Pedreguer) i Carles Pérez de Castell de la Costurera (Balones).

- A les 12.30 h.: Presentació del foto-lliure “Diània Terra nostra” de l'escriptor beniarresino Just Sellés, autor també de les novel·les “Al-Azraq el Blau” i “Amira, l’última flor de la Muntanya”.

- De 12.30 a 14.30 h. Taller artístic d'Ebrú mediterrani impartit per l'artista Ximo Canet, on els assistents aprendran a pintar en l'aigua amb Olis de Diània acolorits amb espècies naturals. Aquesta tècnica ancestral del jaspiat, l'Ebrú, és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. El taller consistirà a pintar amb olis de diferents colors sobre un mig aquàtic per a interpretar diverses espècies marines del nostre Mediterrani.

A més, durant tot el dia, els locals d'Els Magazinos oferiran plats elaborats amb Olis de Diània, per la qual cosa també cal recórrer el Carrer dels Sabors per a provar els seus més de 20 propostes gastronòmiques.

Els Magazinos, amb el seu cicle Cuina de Territori, de la mà de Cervesa Túria, té com a objectiu donar a conéixer i destacar els productes de proximitat i de temporada que tant enriqueixen a la Marina Alta. Amb aquesta cita dedicada a l'anomenat ‘or líquid’ es dona a conéixer el territori de Diània, a més de mostrar com la seua cultura, territori i els productes propis que la identifiquen tenen a l'oli com a fil conductor. L'organització de la fira és possible gràcies al suport de Cervesa Túria, L´Exquisit Mediterrani i l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (AEHTMA).

<<< Tornar a la portada