OPINIÓ/José Ramiro (*): El valor de la ruralitat

OPINIÓ/José Ramiro (*): El valor de la ruralitat
  12/08/2022

El passat dilluns, el President de la Generalitat Valenciana i Secretari General del PSPV-PSOE, Ximo Puig, va realitzar una visita institucional a la població amb menys habitants de la nostra comarca, la Vall d’Alcalà, i després encapçalà una trobada i esmorzar socialista a una simbòlica població on sempre hem governat els socialistes: la Vall d’Ebo.

Més que visita, va ser una reunió de treball amb els alcaldes i alcaldesses de poblacions amb menys de 1500 habitants, que en el cas de la Marina Alta en són 20 (més 2 EATIMS), de 33 poblacions i 3 EATIMS amb què compta la Marina Alta. La reunió va fluir entre l’avaluació, més que positiva, de les polítiques que el Consell està aplicant en matèria d’antidespoblament de la mà de l’Agenda AVANT: el fons de cooperació contra el despoblament, la xarxa de punts nets, els caixers, la ruta 99, els agents de captació de fons europeus, la xarxa jove, etc.

També va haver temps d’escolta activa per part del President, on les poblacions li van traslladar les necessitats que tenen en el dia a dia com són la seguretat ciutadana, la situació de l’agricultura, els serveis com el transport o la sanitat, o fins i tot la dificultat administrativa que tenen els ajuntaments per a tramitar ajudes d’altres administracions, entre d’altres. En eixa escolta activa, en la proximitat de la conversa, vam poder vore la sensibilitat que té Ximo Puig davant del drama del despoblament, un fenomen que el cap del Consell també va patir com a alcalde de Morella. Des d’aquesta perspectiva testimonial s’entén com un eix fonamental de la seua presidència el combatre el despoblament amb polítiques públiques efectives, posant així el focus de totes aquestes línies d’actuació en les persones.

Cert és que no hi ha res perfecte i així ho va reconèixer el President. I és que encara que hi haja molts programes i ajudes per a aquestes poblacions sempre seran insuficients; ara bé, es va comprometre a treballar per a millorar les condicions de les poblacions en perill de despoblament i prova d’això és la nova llei que veurà la llum a la tardor. Un marc d’acció des del qual es pretén lluitar contra el despoblament amb més de 200 mesures extretes de la Càtedra AVANT.

A més, durant tota Ia visita del President a la comarca va quedar palès quin és el vertader valor de la ruralitat: el valor i potencial de les poblacions de l’interior. I no, encara que li pese al Partit Popular, no és cap institució supramunicipal “de Alicante” la que vetla pel benestar integral d’aquestes poblacions. Afirmar, per tant, que els pobles de poca població “sobreviuen gràcies a la Diputació”, tal com el PP vocifera a tothora, és d’una miopia –i alhora demagògia-,  política i social ben cridanera.

Els pobles de menys habitants sobreviuen gràcies a tots els veïns i veïnes, activistes socials, servidors públics i també cada alcalde o alcaldessa que s’esforça dia a dia per a fer

del seu poble el millor lloc per a viure: un repte que sempre, a pesar de les adversitats, aconsegueixen culminar. Elles i ells sí que són el vertader valor de la ruralitat.

Per a acabar, agrair a Pablo i a Nory, alcaldes de la vall d’Alcalà i vall d’Ebo, la seua acollida i posada en valor del que és viure en l’interior de la comarca: emplaçament fonamental que dóna identitat a la Marina Alta i fa d'aquest territori el millor lloc on nàixer i viure. Agrair especialment al president Ximo Puig per la seua transcendent visita i per posar el seu focus i interès en la Marina Alta.

Salut i Comarca!

 

(*) Secretari General dels Socialistes de la Marina Alta

<<< Tornar a la portada