Paco Muñoz ja és Fill Adoptiu de Dénia

Paco Muñoz ya es Hijo Adoptivo de Dénia
  24/11/2022

El cantautor Paco Muñoz ha sigut nomenat Fill Adoptiu de la Ciutat de Dénia amb els vots de tots els partits polítics. El ple ha pres la decision en el ple celebrat aquest dijous. Entre altres mèrits, el regidor de Cultura, Raúl García de la Reina, ha recordat que és l'autor de la cançó "El Vell Montgó", que s'ha convertit en "un símbol d'identitat col·lectiva i en un himne local". 

Des del PP, María Mut ha suggerit que l'Ajuntament compre els drets de la cançó, una possibilitat sobre la qual ja s'està treballant, tal com ha dit el regidor de Cultura. El problema és que la lletra és de Paco Muñoz, però la música és dels germans Murillo, amb els quals cal negociar i convéncer-los. 

Francesc Muñoz i Martínez (València, 1939) es va instal·lar a Dénia el 1988, quan la seua dona Pepa López va ser destinada com a mestra en el col·legi Els Vessanes. El cantant es va integrar immediatament en l'entorn i els cercles culturals i musicals de la ciutat. Va col·laborar amb la Rondalla Vent, Pols i Pua, amb la qual va assajar i va actuar públicament. Amb l'Agrupació Artística Musical de Dénia va visitar les escoles cantant per als xiquets i xiquetes de la ciutat, i ha actuat també en la Festa Major de la ciutat.

De la seua estada a Dénia, i inspirat en les seues vivències, compon gran part del disc D’una terra dins la mar, en el qual es troba El vell Montgó, una cançó que acabarà convertint-se en un símbol d'identitat col·lectiva per a Dénia, fins al punt que diferents grups musicals de la ciutat l'han versionada i adaptat als seus repertoris tradicionals.

Paco Muñoz mai ha trencat els vincles personals i professionals amb Dénia, ha fet infinitat de concerts i actes a la ciutat, ha participat en el Festival Música al Castell, en la Cantada d’Havaneres en el port de Dénia i ha col·laborat amb tots aquells amb els qui va conviure en aquells anys.

En 2016 Dénia va retre homenatge al cantautor amb motiu de la presentació del Quadern que la revista Saó, publicació degana de la premsa valenciana i que aquell any complia 40 anys, li va dedicar al cantant. Un any després, la filà Templaris, durant la seua capitania cristiana, va organitzar una sopa-homenatge a El vell Montgó i Paco Muñoz. L'any 2018, les dues rondalles de Dénia, Vent, pols i pua i Daniya van tocar juntes al parc dels Bassetes per a retre-li homenatge.

Paco Muñoz té una relació molt especial amb Dénia i, per extensió, amb la Marina Alta. Ha lligat la seua imatge, el seu treball i les seues emocions als paratges i les gents d'aquesta ciutat. Per aquest íntim vincle amb la ciutat de Dénia i la seua gent, “s'ha fet plenament mereixedor d'aquest títol honorífic, per la seua col·laboració desinteressada en la vida cultural i social de la ciutat i l'adopció d'actituds compromeses en la defensa de la nostra llengua i la nostra cultura”, segons es detalla en l'exposició de motius del decret de l'Alcaldia.

La seua carrera i el compromís que sempre ha mostrat amb el seu país i la llengua i cultura valencianes ho han fet mereixedor de nombrosos reconeixements i homenatges.

<<< Tornar a la portada