Pego acomiada a l’ordre franciscana amb el nomenament com a fills adoptius als frares Ismael Andrés i Àngel Talens

  • Pego despide a la orden franciscana con el nombramiento como hijos adoptivos a los frailes Ismael Andrés y Àngel Talens
  • Pego despide a la orden franciscana con el nombramiento como hijos adoptivos a los frailes Ismael Andrés y Àngel Talens
  18/06/2022

L’Ajuntament de Pego ha organitzat un solemne acte públic per a lliurar el títol de fills adoptius als franciscans Ismael Andrés i Àngel Talens, com a últims representants d’aquesta ordre religiosa s’acomiadarà del municipi en les pròximes setmanes. El nomenament va aprovat per la corporació municipal en el plenari ordinari del 2 de juliol després de la instrucció de l’oportú expedient previst en el reglament municipal d’Honors i distincions per aquest tipus de casos.

        La cerimònia , desenvolupada en el Cinema Teatre Municipal, ha estat envoltat d’un gran emotivitat derivada de l’arrelament dels franciscans en el municipi des de que es van establir en 1664. Aquest aspecte ha estat ressaltat per la regidora de Cultura, Laura Castellà en la introducció per a incidir en la importància de reconèixer la tasca didàctica, evangelitzadora, esportiva, patrimonial, cultural i social que han assumit els membres de l’ordre franciscana primer al front del Convent Vell en l’actual plaça del Mercat i després en el construït en 1892 a l’eixida sud del casc urbà. Consideració que ha estat compartida amb diferents matisos d’emotivitat pels portaveus dels grups polítics presents a l’acte. En aquesta dinàmica l’alcalde Enrique Moll, ha reconegut expressament que “els frares franciscans com el pare Manresa, el pare Samuel, el pare Víctor, el pare Santiago o el pare Paco, han influït en la meua manera de ser per a lluitar des de la humilitat i donar la cara com feien ells i em consta que ha estat un model exportable a molts pegolins”

Per la seua banda, el pare Àngel com a últim guardià del Convent ha volgut correspondre a la distinció en nom de l’ordre per a evocar a la recíproca “el molt que Pego ha fet també pels frares”. En això ha abastat la tasca portada per les persones particulars per a la construcció d’ambdós edificis conventuals, mantenir-los i ornamentar-los junt a l’església de la Sagrada Família que va donar pas a la creació de la parròquia homònima a partir de 1953, ja que, segons ha dit “la gent de Pego volia escoltar la paraula de Déu des de l’experiència dels franciscans”. No obstant, ha atribuït la pròxima eixida de l’ordre al “procés de descristianització de l’actual societat que ja no fa necessària la nostra presència al poble i la porta a intentar tapar altres forats”. Amb això ha donat les gràcies a al corporació i al poble de Pego pel reconeixement fet tant a la seua persona com a la del pare Ismael extensible a  tots els membres de l’ordre franciscana que es van integrar en la vida social del municipi al llarg de la història.  L’acte ha estat amenitzat per les cançons del moviment júnior.

<<< Tornar a la portada