Pescar a contra corrent i amb mar de fondo

  • Pescar a contracorriente y con mar de fondo
  • Pescar a contracorriente y con mar de fondo
  • Pescar a contracorriente y con mar de fondo
  05/06/2021

 

La Unió Europa exigeix una reducció del 40% dels dies laborals en un termini de cinc anys

Les barques no van eixir ahir a pescar com a senyal de protesta per la “ruïna” del sector

El futur del sector pesquer està en l'aire. El Pla Pluriennal del Mediterrani, impulsat per la Unió Europa, ha posat en escac a la flota d'arrossegament i arts menors perquè contempla una reducció del 40% dels dies laborables en un termini de cinc anys. És a dir, el futur es veu a curt termini, en el 2025. I tot perquè des de Brussel·les consideren que l'estat dels recursos pesquers demersals en la mar Mediterrània es troba en una situació precària, estant la majoria dels mateixos classificats com sobreexplotats. El clam entre patrons i mariners és unànime i anuncien la ruïna i el tancament del sector si no canvien els criteris fixats en el Pla.

I no és broma. Representants de la Federació Nacional de Confraries de Pescadors s'han desplaçat fins a la capital europea i tenien previst ahir intervindre en el parlament per a defensar el sector i alertar de la situació agònica per la qual passa. Les barques no van eixir ahir a pescar en una jornada de vaga amb la qual volen mostrar el seu malestar i pressionar perquè es canvie el Pla Pluriennal del Mediterrani 2020-2025. L'objectiu és reduir fins a un 40% els dies d'activitat pesquera perquè hi ha una sobreexplotació d'espècies com el lluç, l'escamarlà, el rap, la gamba roja o el roger, per exemple. Cada barca tindrà marcada la seua productivitat –any a any- segons la mitjana d'eixides a la mar en els últims tres anys. A Calp ja s'ha perdut un 15% de dies laborals entre l'any passat i el 2021 i la mitjana està en 166 dies. Abans de l'entrada en vigor de la normativa europea estava en 210 dies a l'any. 

Aquesta reducció ha provocat la necessitat d'aplicar dos aturs biològics, i no un com abans. Les barques es van quedar en port cinc setmanes a l'inici de l'any i hi haurà una segona tanda de quatre setmanes més al setembre. Per a complir amb la programació assignada a cada embarcació es tenen en compte també els dies de temporal i els festius. El secretari de la Confraria de Pescadors de Calp, Santos Pastor, considera que “les ajudes i els mecanismes de compensació no seran suficients per a contrarestar l'impacte socioeconòmic que suposa ja aquesta reducció progressiva del nombre de dies que es pot eixir a treballar”. Si no hi ha canvis, en el 2025 hi haurà barques que només podran pescar 130 dies a l'any i això “augura un futur tenebrós”, en paraules de Pastor.

Aquestes mesures fixades a tan curt termini no ajuden, per a res, a la incorporació de joves al sector que garantisquen el relleu generacional. “Estem parlant”, insisteix Pastor, “d'un sector amb una població envellida i tot això no motiva als joves perquè saben que no tenen futur”. Al pla de reducció dels dies laborals s'uneix també la veda espaciotemporal que prohibeix pescar en una àmplia zona de la franja litoral, de l'1 de maig al 30 de setembre, perquè està catalogada com a àrea de reproducció d'espècies.

CLAM UNÀNIME A DÉNIA I CALP

Juan Antonio Sepulcre, president de la Confraria de Pescadors de Dénia, considera que la reducció de dies és “injusta “perquè la Unió Europea ha utilitzat la mitjana de dies laborables en els últims tres anys però sense tindre en compte que hi ha hagut molts casos d'avaries i dies de temporal”. “Això és una barbaritat”, afig, “perquè les reduccions s'han aplicat d'una manera dràstica”. I el que està per vindre, segons el patró major, perquè ja s'exigeixen més mesures tècniques, més vedes i més terrenys delimitats en els quals no es podrà pescar. 

Hui dia, la flota de Dénia està entre els 160 i 190 dies laborables però l'any que ve es passarà a 140 dies. Per a Sepulcre, “aquests números són totalment inviables i tots som conscients d'això”. Per això, el president afirma que “el que volen és que deixem de pescar i el que fan és emmascarar les coses”. “El que faria falta és reconvertir el sector”, apunta, “però van per un altre camí. És més del mateix i la pesca, de nou, és moneda de canvi”.

Jesús Pineda, patró d'una barca a Calp, opina que “anem a la ruïna del sector, de cap, perquè això no és suportable, de cap manera, ni amb les ajudes que puguen donar”. “No sabem per què ens obliguen a això”, contínua, “i parlen de sobreexplotació quan no és cert. Les mesures són totalment perjudicials per a tots i cadascun dels vaixells de la flota”. El seu company Pedro Crespo assegura que “treballem de 5 a 17 hores per a traure'ns el jornal. Aquesta reducció suposa molta més pressió per a nosaltres i és insuportable”.

Entre els mariners hi ha també molta incertesa i pesar. José Fernández indica que “som treballadors i volem guanyar el nostre jornal per a mantindre a la família”. I José Perez Fustero sosté que “si ens obliguen a parar, de què viurem?”.

El que s'ha dit. Toca eixir a pescar –amb els dies marcats en el calendari- a contra corrent i amb mar de fons.

 

 

<<< Tornar a la portada