Poetes per la Cultura agermana la literatura amb la música i la pintura 

  • Poetes per la Cultura hermana la literatura con la música y la pintura
  • Poetes per la Cultura hermana la literatura con la música y la pintura
  09/08/2022

 

Recolzar als autors de la comarca és un dels objectius de la nova associació 

 

J.V. BOLTA 

Es diuen Poetes per la Cultura i, encara que acaben de constituir-se com a associació, les seues activitats van començar fa diversos anys. Primer, van ser trobades informals on es compartien poemes i relats. Més tard, van arribar els recitals de poesia oberts al públic, amb molt bon acolliment, i fins a la convocatòria d'un premi literari. Inicien ara una nova etapa plena de projectes. 

L'associació naix amb el ferm propòsit d'agermanar la poesia amb altres gèneres literaris i també amb la música i la pintura. Entre els seus components, hi ha poetes amb llibres publicats com Francisco Cejudo -que ha sigut elegit president-, Mario García Montalbán o Pepe Fornali, i autors que estan començant. Però també es compta amb els guitarristes Joaquín Boscá, Concha Ballester i Marta Fornali, que participen en les actuacions. I hi ha qui, com Pablo Segarra, canalitza les seues inquietuds artístiques escrivint poemes i pintant quadres. Com diu Francisco Cejudo, “el grup és heterogeni, com entenc que ha de ser, i que represente a totes les sensibilitats i amb les portes obertes a tothom, tant en castellà com en valencià”. 

Un dels objectius de Poetes per la Cultura és donar suport a la creació artística d'autors de la Marina Alta. “Hi ha molta gent que escriu i no s'atreveix a publicar”, afirma Pablo Segarra. Per això, els components de l'associació amb més experiència volen estimular la creació literària. 

Ja s'ha posat en marxa l'II Premi de Poesia Marina Alta, que enguany compta amb el patrocini de la Fundació Salom Sabar. Les obres hauran de ser originals i inèdites i podran presentar-se fins al pròxim 30 de setembre. El premi consistirà en 500 €, un sopar i una nit d'hotel per a assistir a l'acte de recollida del guardó. 

Un altre projecte que tenen previst desenvolupar és col·laborar amb col·legis i biblioteques per a portar la poesia a diferents punts de la comarca i també fer un inventari de persones que escriuen poemes, per a “fer-los arribar les nostres inquietuds i també les publicacions de premis literaris”. 

Al mateix temps, continuaran organitzant-se recitals de poesia, que en alguns casos han tingut caràcter benèfic. Diu Segarra que “si col·laborem amb una associació que ens ho demana, ens sentim gratament satisfets perquè veiem que la nostra labor ajuda a resoldre problemes econòmics que tenen altres persones”. 

BOOM DE LA POESIA 

 

Francisco Cejudo, autor amb una trajectòria de més de 40 anys, creu que actualment hi ha un boom poètic: “Les xarxes socials”, apunta, “permeten molt la creació poètica, els microrelats i la narrativa. Una altra cosa és la qualitat i el temps dirà i farà de sedàs”. 

Recorda que en uns altres temps “havies de passar per la censura de la crítica dins de les editorials, que no et permeten publicar així com així”. 

Des de l'associació, es considera la possibilitat de crear un fons econòmic destinat al fet que alguna persona puga pagar les despeses de l'edició del seu llibre. Fins i tot, Pablo Segarra vol organitzar una exposició d'obra gràfica original amb la finalitat que els beneficis per les vendes vagen destinats a aquest efecte. 

UN ANY DE TRÀMITS 

El pas que han donat recentment per a legalitzar el grup de poetes no ha sigut fàcil. Volien dir-se Poetes de la Marina Alta, però l'administració ho va rebutjar. Tal com explica Pablo Segarra, “ens deien que, segons la nova normativa, l'associació no podia ser local ni tindre el nom Marina Alta, Montgó o Dénia, sinó una cosa general. I després de tres o quatre intents i un any de gestió, vam posar Poetes per la Cultura i ens l'han acceptat”. 

Malgrat aquest contratemps, no han renunciat a incloure el nom de la Marina Alta en el seu logotip. 

 

 

<<< Tornar a la portada