Promoció Econòmica i Educació configuren una ruta per a recuperar la memòria comercial d’Ondara

  • Promoció Econòmica i Educació configuren una ruta per a recuperar la memòria comercial d’Ondara
  • Promoció Econòmica i Educació configuren una ruta per a recuperar la memòria comercial d’Ondara
  27/09/2023

La necessitat de recuperar la memòria comercial d’Ondara ha impulsat a les Regidories de Promoció Econòmica i Educació a impulsar conjuntament la campanya “Ondara, una història de comerç. Descobreix els comerços d’Ondara que van ser referent a la comarca»”, que dirigida als escolars de 6 a 12 anys, es desenvoluparà entre el 2 i el 25 d’octubre.

        La iniciativa ha estat presentada a l’Espai Català per les responsable d’ambdós àrees, Raquel Mengual y Rosa Ana Marí, acompanyades del consultor Pedro Reig, i la tècnica de Desenvolupament Local, Ana Cotaina, els quals han incidit en que l’objectiu de la campanya és configurar una ruta històric-comercial, que done valor al municipi, com  fórmula de recuperar la consciència per a les futures generacions del referent comercial que ha constituït per a la Marina Alta.

 

CATORZE ESTABLIMENTS EN UNA PRIMERA FASE

  

        La ruta en qüestió abasta establiments de molts anys de trajectòria encara actius com  Bodegas Leopoldo, Ca Paquitina, Bodegas Aguilar, Carnisseria Alberto Picó, La Drogueria i Mobles Escrivà junt amb altres que formen part de la tradició comercial ondarenca com Casa Rosita Grimalt, Ca la Baixaeta, Tejidos Bosch, Català la Moda, Papereria Iñareta, Ferreteria Llúzar, Tejidos Català o el Mercat Municipal que malauradament han anat tancant les portes amb el pas dels anys. Tots ells disposaran d’una placa amb un codi QR que aportarà tota la informació sobre l’especialitat pel que s’ha caracteritzat cadascun, així com el currículum il·lustrat per les respectives fotografies antigues.

        La dinàmica, segons han explicat, és que els que encara mantenen l’activitat assumisquen el lliurament als escolars participants les parts del puzle dels més pròxims de la resta, una vegada els alumnes de 3er i 4t de primària del Col·legi Sanchis Guarner arrepleguen el que han qualificat com a “kit d’explorador” a la Casa de Cultura. No obstant, han advertit que per a realitzar el recorregut resulta necessari un dispositiu mòbil amb connexió a internet.

        Aquesta circumstància dona la alternativa als potencials interessats per a optar a un «pop-it» electrònic i entrar al sorteig de 10 tablets, de fer-ho be en família, o be en conjunt amb la resta de la classe per a aconseguir 250 euros per classe a gastar en material escolar en els comerços ondarencs.

 

CAMPANYA PIONERA

 

La regidora d’Educació, Rosa Ana Marí, ha justificat l’elecció d’aquest segment d’edat pel fet de que, segons ha dit “ja són autònoms per a xafar el carrer i conèixer la història del seu poble”.

Per la seua banda, la responsable de Promoció Econòmica i Turisme, ha apel·lat a les sinèrgies entre ambdós departaments per a qualificar el projecte com a “molt il·lusionant” per a els establiments participants que han facilitat tota la documentació per a portar-ho endavant amb vistes a la futura promoció turística del tradicional comerç de proximitat que ha caracteritzat als establiments del casc urbà ondarenc. Al seu judici “suposa una forma molt romàntica de posar el valor el comerç local i recuperar la dinàmica que l’ha caracteritzat al llarg de la història tocant la fibra sentimental”.

Aquesta aspecte ha estat subratllat també pel portaveu de Cotoconsulting per a matisar que “ni estan tots els que són, ni són tots els que estan” per a fer una crida a la resta de protagonistes de l’històric comerç d’Ondara a incorporar-se progressivament amb vistes a ampliar la ruta. Reig ha agraït expressament l’aposta i la voluntat d’ambdós Regidories per portar endavant una campanya pionera en Espanya al conjugar els vessants educatiu. promocional i turística.

Finalment, han posat a disposició dels interessats en participar en les dos cares de la iniciativa la web www.ondaractiva.com/historia-comercial .

 

 

 

<<< Tornar a la portada