Tasts, visites guiades, menús especials i una exposició donaran a conéixer la cultura del moscatell a Benissa

  • Tasts, visites guiades, menús especials i una exposició donaran a conéixer la cultura del moscatell a Benissa
  • Tasts, visites guiades, menús especials i una exposició donaran a conéixer la cultura del moscatell a Benissa
  11/08/2017

La programació estiuenca té una cloenda molt atractiva perquè es vol recuperar i donar a conèixer la cultural d’un producte ben autòcton, el raïm de moscatell. Sota el títol de Moscalizate, l’agència Afic-Creama i la Regidoria de Turisme han preparat un ampli ventall de propostes que es desenvoluparan del 21 d’agost fins al 10 de setembre. Hi ha una miqueta de tot, des de visites guiades a dos empreses productores de vi fins a tasts i degustacions, una exposició i menús especials que ofereixen plats on el moscatell és un dels ingredients.

            El regidor de Creama, Xavi Tro, diu que “volem que la gent s’enamore de nou del moscatell”. El restaurador local Ximo Ivars té molt clar que “el raïm és or i lliga amb tot, per això pot ser el fil conductor del turisme ecològic, cultural i gastronòmic”. En aquest sentit, deu bars i restaurants oferiran menús especials de degustació per a dinar o sopar que van des del 16 fins als 40 euros. Entraetes, plats i postres amb un denominador comú, el moscatell, amb propostes com una amanida de formatge de cabra, cansalada i capellà amb gelatina de moscatell, un secret de porc ibèric al moscatell o un flam d’ametles i panses, per citar alguns exemples.

            El programa Capvespre entre vinyes dóna la possibilitat de visitar dos productors locals de vi a fi de conèixer tot el procés d’elaboració a peu de terra. Ximo Cabrera, un dels productors de vins, subratlla que “el raïm de moscatell ha tingut una transformació molt gran. Primer s’utilitzava per a la pansa, després com a fruita fresca i ara per a fer vins de qualitat”. Carlos Fuster és l’autor d’una exposició sobre Els riurarus i l’elaboració de la pansa que es podrà visitar a la Seu Universitària de la Marina de l’1 fins el 10 de setembre. A més, Fuster farà una xerrada a l’Espai Cultural Cases del Batlle, el divendres 1 de setembre, a les 20.30 hores.

            Moscalizate inclou, a més, una ruta teatralitzada, a càrrec de Teatreres pel món, sobre l’estisoradora. Es tracta d’una visita al centre històric per conèixer el seus costums i les seues tradicions, que es farà el 29 d’agost. L’alcalde, Abel Cardona, assegura que “el moscatell és un producte 100% benisser i cal potenciar-lo com cal”. Un element, al seu entendre, “que dóna molt de joc” i, de fet, ja es va fer un homenatge a les dones estisoradores que va permetre treballar el tema de la igualtat. A més, un altre projecte en marxa, segons ha avançat l’alcalde, és la creació d’un banc de terres a fi de recuperar els bancals erms i sense ús. 

<<< Tornar a la portada