Tres joves de Dénia estaran en la final de la World Robot Olympiad

Tres jóvenes de Dénia estarán en la final de la World Robot Olympiad
  06/11/2023

Iker, Antonio i Argos, tres joves de Dénia apassionats per la robòtica, participaran la setmana que ve a Panamà en la World Robot Olympiad representant a Espanya. La competició reunirà els millors equips del món en diferents categories. Ells competiran en la Robot Mission Sènior, joves que tenen entre 14 i 19 anys, després d'haver-se proclamat el mes de setembre campions d'Espanya. Des de llavors, han estat millorant el seu robot en una carrera contra rellotge que finalitzarà els dies 7, 8 i 9 de novembre a l'altre costat de l'Atlàntic. Només el fet de ser allí, entre els millors del món, els fa ser ja uns campions.

L'equip Insanos, el nom que han triat estos tres adolescents d'entre 15 i 16 anys per a participar en la WRO Panamà, ha contret i programat un robot de Llec per a assumir un repte. Enguany, com explica el seu entrenador, Javier Gómez, de l'escola de robòtica Diverbot, tots els reptes estan relacionats amb la mar i les propostes són tan diverses com salvar a unes balenes o arreglar uns cables de fibra òptica que faciliten les comunicacions. En la seua categoria, el repte consisteix a carregar uns vaixells amb diversos contenidors de colors diferents i pilotar-los fins a mar oberta. Ells han construït el robot, han aprés a usar sensors i han treballat la programació. Tindran dos minuts per a realitzar la prova. El robot deurà saber quin contenidor ha de carregar a cada moment i per on ha de circular, fent-se ús també d'una grua col·locada en algun punt del recorregut per a carregar el vaixell. L'últim dia, hauran de fer front a un altre desafiament que no es revelarà fins a l'últim moment. Serà potser la prova més complicada i on hauran de posar en pràctica les seues habilitats en robòtica i tirar d'imaginació.

L'entrenador assegura que hi haurà molt nivell en el campionat, que reuneix habitualment més de 70 equips procedents de diferents llocs del món. Els més temuts, els equips asiàtics que són “els que més impressionen”. “Es nota que han jugat des de xicotets a estes coses”, comenta Javier. Per això, serà important la precisió i intentar que el robot no falle en cap moment.

Els joves, que porten una mitjana de cinc anys treballant la robòtica de la mà de Javier Gómez i Ana Ruiz, han sigut constants i han dedicat molt de temps a millorar el seu robot. El millor premi al seu esforç és estar a Panamà, una aventura per a ells i les seues famílies, que han volgut acompanyar-los en esta experiència. Antonio, Argos i Iker prendran un avió a Madrid en companyia dels altres components de la selecció espanyola, formada per un total de set equips. 

La missió de l'entrenador a Panamà serà guiar-los i ajudar-los quan es queden embossats, si bé durant les proves hauran de valdre's per ells mateixos i ell i els acompanyants hauran de guardar silenci des de les graderies. 

Javier Gómez ha agraït la col·laboració de les entitats que s'han bolcat amb l'equip -Pineda, Fundació Baleària, Empreses del Sol i Borrell- i han fet possible que els tres joves hagen pogut continuar desenvolupant el robot fins al mes de novembre i puguen desplaçar-se la setmana que ve a Panamà. Sort i a gaudir de l'experiència.

 

 

<<< Tornar a la portada