Un condemnat per violació per la comarca ix en llibertat per la llei del “sols sí que és sí” 

Un condenado por violación por la comarca sale en libertad por la ley del “solo sí es sí”
  02/12/2022

L'Audiència Provincial d'Alacant ha rebaixat de sis a quatre anys la pena imposada a un home que estava complint condemna per un delicte de violació comés a la Marina Alta. El tribunal ha decidit que isca en llibertat de manera immediata. És la primera persona de la Comunitat Valenciana que es beneficia de la nova llei del “Sol sí que és sí”, promulgada pel govern central. 

El Tribunal va fer constar expressament en la sentència que va emetre el 2 de desembre de 2010 que imposava al reu la “pena mínima” prevista pel legislador per a este delicte, per la qual cosa ara aplica, en ser més favorable per a ell, la pena mínima que contempla per al mateix delicte el Codi Penal després de la reforma operada per la llei de garantia integral de la llibertat sexual, rebatejada pels periodistes com la del “sol sí que és sí”. 

Els magistrats de l'Audiència afirmen que “als penats assisteix sempre el dret al fet que se'ls aplique la norma més beneficiosa, encara que siga posterior al moment de dictar-se les seues condemnes, per la qual cosa en el supòsit d'actuacions procedeix la revisió de la condemna imposada en la sentència pel delicte previst en els articles 178 i 179 del Codi Penal i la reducció de la pena imposada per aqueix delicte”.

El Tribunal invoca en els fonaments jurídics de l'acte la recent sentència del Tribunal Suprem, de data 29 de novembre de 2022, en el marc del denominat ‘cas Arandina’.

L'home que eixirà de la presó regentava un locutori i una carnisseria en localitats de la comarca. Cobrava diners a compatriotes marroquins per a facilitar-los l'entrada a Espanya amb documentació falsa entre els anys 2005 i 2006. 

El condemnat, que havia instal·lat en el seu domicili a una d'aquestes immigrants i l'havia emprada en el seu locutori, va aprofitar un dels freqüents desplaçaments en vehicle que feien tots dos per a eixir-se de la ruta, aparcar en una zona rasa i aïllada i violar a la víctima. 

L'acte, dictat per l'Audiència, podrà ser recorregut davant el Suprem, després de ser notificat a la Fiscalia, a l'interessat, al seu advocat i a la pròpia perjudicada.

<<< Tornar a la portada