Una gamba blanca amb denominació d'origen Calp

  • Una gamba blanca con denominación de origen Calp
  • Una gamba blanca con denominación de origen Calp
  • Una gamba blanca con denominación de origen Calp
  30/11/2024
Els pescadors porten a port entre 1.000 i 2.000 quilos cada dia que ixen a pescar

Dénia té la seva gamba vermella i Calp vol tenir també la seva pròpia marca. I tot perquè els pescadors de la Ciutat del Penyal d’Ifac estan centrats en la captura de la gamba blanca perquè els permet guanyar-se el jornal. Així ho reconeix el Patró Major de la Confraria, Paco Català, perquè “ja fa anys que ens centrem en la gamba perquè té sortida i ens dona per a menjar”. De fet, deu de les dotze embarcacions de la flota calpina es dediquen a la gamba blanca i amb bons resultats perquè porten a port entre 1.000 i 2.000 quilos cada dia que ixen a pescar. “Els dies que Europa no ens deixa sortir a la mar, perquè res de res i això cal no oblidar-ho”, apunta Català.

            L'objectiu ara és promocionar la gamba blanca perquè hi haja més demanda i el preu de venda no decaia. “Volem que es pague pel valor real que té per a treure profit al nostre treball”, insisteix el patró major. I tot perquè la gamba de major qualitat es pagava a 70 o 80 euros fa uns anys però ara està entre els 50 i 40 euros. I la de grandària normal no passa dels 4 euros. Ja està en marxa l'expedient per a sol·licitar a l'Oficina Espanyola de Patents i Marques que la gamba blanca de Calp siga declarada com de Denominació d'Origen. “En aquestes estem i veurem com acaba el tema”, comenta Català-

            Tres xefs amb estrella Michelin, Rafa Soler, José Manuel Miguel i Andrea Drago, van utilitzar la gamba blanca com a base de les seves creacions en l'última edició de Madrid Fusion. I també va ser present en Fitur, ja que en l'estand calpí es van repartir cucurutxos de fritada de gamba blanca, un producte fresc, de gran qualitat i amb moltes possibilitats d'elaboració en la cuina.

            La major part de la gamba blanca acaba en restaurants de Múrcia i Alacant, segons reconeix el patró major. Per això, la Confraria de Pescadors va organitzar una jornada gastronòmica en la Plaça Major amb la gamba blanca com a protagonista. “Quatre o cinc restaurants locals té gamba en les seves cartes i el que volem és que la gent la conega sàpiga de les seves propietats i possibilitats i es consumisca més a nivell local”, diu Català.

            Molta gent va gaudir amb les degustacions de gamba bullida, fregida o amb arròs. Va haver-hi també activitats paral·leles, des d'un teatre per a nens fins a l'actuació de la Muixeranga de la Marina Alta. El servei de bar va ser a benefici dels Portadors de la Mare de Déu del Carme, que donaran el 50% de la recaptació als afectats per la DANA de València.

            La Confraria de Pescadors de Calp celebra enguany el seu centenari, ja que el 6 d'abril de 1924 es va presentar el seu reglament davant el Govern Civil de la província amb una finalitat social i protectora de la classe marinera. Per això, l'Ajuntament de Calp ha dedicat tot el 2024 a la celebració del centenari a través d'activitats culturals, gastronòmiques i recreatives.

            La marca Gamba Blanca de Calp se suma a la ja reconeguda de Peix de Calp posada en marxa per l'ajuntament, Creama i la mateixa Confraria fa anys per a potenciar i promocionar el peix fresc. Aquesta etiqueta o símbol, visible en diferents restaurants i comerços, és un distintiu de qualitat i de garantia de què es tracta de peix desembarcat i comercialitzat en la llotja calpina. Ara, l'objectiu és aconseguir un altre distintiu per a la gamba blanca.

<<< Tornar a la portada