Una nova dotzena de polls procedents d’Escòcia reforcen el projecte de recuperació de l`àguila pescadora a la marjal de Pego

  • Una nueva docena de polluelos procedentes de Escocia refuerzan el proyecto de recuperació del águila pescadora en la marjal de Pego
  • Una nueva docena de polluelos procedentes de Escocia refuerzan el proyecto de recuperació del águila pescadora en la marjal de Pego
  14/07/2023

L’indret de la Muntanyeta Verda, on es desenvolupa el projecte de recuperació de l’àguila pescadora al parc natural de la marjal de Pego-Oliva, compta des de hui amb nous inquilins que han arribat des d’Escòcia de la mà de la Roy Dennis Wildlife Foundation.

        D’aquesta manera, la iniciativa posada en marxa per la referida fundació junt a la  conselleria de Medi Ambient, els ajuntaments de Pego, Oliva, Dénia i Xàbia, i la Fundació Iberdrola agafa un àmbit més ambiciós pel fet que fins ara el nombre d’espècimens no havia passat mai de cinc.

        “Augmentant el nom d'exemplars s'augmenten les possibilitats de supervivència de l'espècie ja en el primer any”, ha remarcat la tècnica de la Fundació Migres, Itziar Colodro. qui ha estat rebuda junt als exemplars per l’alcalde de Pego, Enrique Moll i el regidor de Turisme, Ricardo Sendra, al front d’una comitiva municipal, simpatitzants de la fundació Migres i curiosos.

 

PROBLEMES AMB EL BREXIT

 

La tècnica ha explicat que el viatge de les aus ha estat tranquil per a elles, però que ha sigut complicat, especialment per poder passar duana, pel fet que el “brexit” ho ha complicat tot de manera exponencial, i en el cas de transport d’animals, sempre és una situació delicada.

L'odissea de la dotzena d'àguiles pescadores va començar molt abans, en un procés de selecció on, apunta “no s'ha deixat res a l'atzar”. En això ha explicat els diferents paràmetres observats en el que un dels més importants és la grandària, que, segons indica “ha de ser l'adequat, ni molt xicotets perquè poden patir més en el trasllat, ni molt grans per a evitar que vulguen iniciar-se en els vols abans del que es preveu, la seua instal·lació en la seua nova llar”. Sota aquesta premissa es trien sempre els pollets més xicotets de cadascun dels nius dels quals es fa seguiment en la costa escocesa. “s'augmenta així la probabilitat de vida dels altres ocells que es queden, i amb això s'incrementa la població efectiva”.

Així mateix ha incidit en que un altre dels requisits imprescindibles és el seu bon estat de salut, “han d'estar en perfectes condicions físiques”; i el sexe dels espècimens: encara que els experts asseguren que és millor que el percentatge de mascles siga lleugerament superior al de femelles. Aquest factor s’ha observat en aquesta ocasió, al contrari de les anteriors on s'havia optat pel 50%.

Completat el trasllat, ara les àguiles han d'aportar la seua part amb una adaptació al mitjà on comptaran amb l'ajuda dels tècnics del projecte, que,  segons han advertit, intentaran que tinguin el mínim contacte humà per a que no la consideren una espècie amiga. Aquesta premissa els ha fet optar pel mètode ‘hacking’ a l'hora d'alimentar-los durant els seus primers compassos de vida en el parc natural, que suposa la criança dels pollets en estat de semi llibertat mitjançant la col·locació de nius que simulen als naturals i se'ls proporciona el menjar de manera artificial, intentant que desconeguen la procedència.

 

 

No obstant, tot això necessita passar la prova de foc que comporta l’alçada del vol, que en anterior ocasions els ha conduït a un final tràgic que ha estat detectat en el GPS que se’ls col·loca per fer el pertinent seguiment.

Per la seua banda, l’alcalde de Pego, s’ha congratulat del nou impuls a un projecte on ha elogiat “l'increïble treball que estan realitzant els tècnics, la seua obstinació en què aquest projecte funcione és admirable, esperem que poc temps vegen tot el seu esforç recompensat”. Segons ha afirmat Moll “estem encantats de rebre, una vegada més a aquests ocells, perquè volem que el projecte funcione i que en un futur no gaire llunyà l'espècie s’assente en la zona, el que ha fet que sempre hem estat i estarem donant suport a aquesta proposta, estiga qui estiga en les institucions, i encara que tinguem menys suports”.

 

<<< Tornar a la portada