El nou programa de Els Magazinos recala en Venta La Giralda 

El nuevo programa de Els Magazinos recala en Venta La Giralda
  19/11/2021
Casa Meua és Casa Teua, el mos de l'etern

Sabors de sempre, famílies de sempre i productes de sempre per a un projecte nou. Els Magazinos llança una nova proposta basada en el plaer de la tradició, el gust per l'autèntic i el mos de l'etern. Casa Meua és Casa Teua és una mica més que una iniciativa per a donar a conéixer la rica gastronomia de Dénia i la Marina Alta. És un pas avant per a reconéixer la labor de restaurants històrics, d'aqueixos que perduren en el temps i que deixen alguna cosa més que un record en el nostre paladar, experiències que conviden a repetir. Darrere d'aqueixos restaurants hi ha unes famílies entregades a la cuina i a la seua terra, a les quals Els Magazinos ens convida a conéixer. I ho fa des d'un local que porta més de 120 anys en peus, Venta La Giralda. Amb ell, comença aquesta nova aventura gastronòmica. La cita, el dijous 25 a les nou de la nit.
    Casa Meua és Casa Teua arranca amb un menú degustació molt especial, en el qual Rosa Martí i José Manuel Cano han apostat pels productes de temporada i de proximitat, com és costum a la casa, i on han volgut mostrar alguns d'aqueixos plats que es tradueixen a jugar a cavall guanyador. És el cas del bull amb ceba o la coca d'herbes silvestres, amb aqueix toc tan especial que li dóna la tonyina de sorra. Però anem per ordre. 
Dos mossets del cuiner, gamba amb bleda i espencat, obriran el sopar. En el centre de la taula, per a compartir, mulladoret de tomaca, formatge, capellà, adobats i vinagreta de tomaca seca; escabetxos de peix fresc (els que hi haja aqueix dia); sepionet amb salsa de la uela sobre tomacat; polp amb penques i bull amb enceba. La coca (inoblidables aqueixos esmorzars!) i el mos d'arròs -dos de les especialitats de la casa- se serviran per persona. En aquest cas, serà un melós amb guatla, rovellons i carxofa. Per a postres, un milfulls de taronja amb pols de taronja, perellons i gelat de llima. I per a un bon menú, un bon maridatge. Cerveses Túria i Inèdit amb dues dels plats, i a més una botella de vi per parella o, si es prefereix, dues begudes per persona. El preu, 40 euros i les reserves al 626043396.
La màxima en la cuina de Venta La Giralda és “ser fidels a la tradició, no fer coses estranyes i mantindre la familiaritat”. Des que la besàvia de Joan Quintana Costa obrira el negoci -que va tirar a caminar com un estanc que igual cap a les funcions de taverna que de botiga d'ultramarins, com ocorria en l'època-, les coses han canviat. Però no tant. Els seus avis van mantindre el model de negoci, que compartien amb el lloc de salaons en ‘la *plaça’ i el repartiment per les cases de camp. El seu pare, Juan Quintana Ivars, va obtindre la llicència oficial de taverna en 1974 i va reformar el local, que va continuar sent també estanc. Pare, mare i fill van apostar des del primer moment pels plats tradicionals -les cocs de *Dacsa, el conill amb ametles i alls o la paella- i van incloure uns altres que tenien bona demanda per part d'aquells turistes que arribaven cada vegada amb més assiduïtat a Dénia i a la comarca -com la sarsuela de peix, tan popular en aquells anys-. Molts d'aquells plats de tota la vida, com la sépia amb salsa de la uela, segueixen hui en la carta i saben com el primer dia. D'això s'ha encarregat, Rosa Martí, l'esposa de Joan. A la fi dels anys 80 del segle passat, el restaurant es va especialitzar en arrossos i va anar incorporant-los a la carta. Ara ofereix 26 arrossos diferents, secs i caldosos, alguns amb tan bona acceptació com el de ratlla, crancs i alls tendres, el de cansalada viada, mandonguilles i carxofa o el de fresa de sépia, cigrons i bledes. I un que mai falla, l'arròs amb fesols i naps. S'han incorporat plats nous, explica José Manuel Cano, però sempre mantenint els ingredients, la manera de treballar i els sabors de la Giralda. Ell i Paula Quintana Martí són la cinquena generació d'un negoci familiar on el client agrada de provar coses noves, “però on els plats i els arrossos de tota vida continuen tenint més eixida”. 
Les coses canvien, la ciutat també. Però els gustos, no tant. I sembla que en el cas d'aquest restaurant hi ha història per a llarg, perquè Miquel i Eloy, la sisena generació, apunten maneres. Si Venta La Giralda va ser en un temps punt de trobada de collidors i lloc de pas de referència, hui ho és pels seus arrossos i la seua fidelitat a la tradició.

<<< Tornar a la portada