Centro guanya el premi de la crítica local de CANFALI MARINA ALTA

  • Centro gana el premio de la crítica local de CANFALI MARINA ALTA
  • Centro gana el premio de la crítica local de CANFALI MARINA ALTA
  • Centro gana el premio de la crítica local de CANFALI MARINA ALTA
  • Centro gana el premio de la crítica local de CANFALI MARINA ALTA
  • Centro gana el premio de la crítica local de CANFALI MARINA ALTA
  • Centro gana el premio de la crítica local de CANFALI MARINA ALTA
  • Centro gana el premio de la crítica local de CANFALI MARINA ALTA
  • Centro gana el premio de la crítica local de CANFALI MARINA ALTA
  18/03/2022

Les falles tiren de crítica i ironia sobre el que passa en el seu entorn i troben un espai per recordar la figura de Paco Serradell

Les obres inacabables del trenet, el tan anhelat retorn de la via ampla i la disputa per l’estació entre els pobles de la comarca, els efectes dels temporals sobre les platges, les relacions entres socialistes i nacionalistes a l’Ajuntament de Dénia, la peatonalització, el preu de la recollida del fem, els sorolls i baralles en l’entorn d’una sala de festes de Marqués de Campo... Són només alguns dels assumptes que han criticat o sobre els quals han ironitzat les falles de Dénia 2022. El premi Luis Francisco Carrió que atorga CANFALI MARINA ALTA a la millor crítica local ha sigut per a Centro, que presentava una completa col·lecció de crítiques sobre temes locals. Entre elles, hi hagué un lloquet per al record de quatre persones estimades per la comissió, entre elles el nostre director Paco Serradell, al qual també dedicaren ninot i lletra en la falla París Pedrera. Foren estes dos les falles més votades pel jurat, que agraí l’interés demostrat per quasi totes les comissions per fer crítica local, algunes en quasi totes les escenes del monument.

            El Centro ha remarcat el paper de Paco Serradell com a cohesionador de la Marina Alta des de la premsa comarcal, així com el fet que incentivara la crítica local “que a les falles feia tanta falta”. Dedicà també unes paraules a Vicent Balaguer, autor de l’himne de la falla, escorcollador de la vida i el passat de la ciutat i que ha deixat empenta del “testimoni d’una vida valenta”. De nou, ha recordat la figura del  metge Paco Torrent i reivindicà (i ja van 17 anys) que es pose el seu nom, si no a l’hospital, a una plaça. Hi ha crítica per al govern municipal, al·lusió al problema que se li presenta a l’alcalde a l’hora de triar entre salvar la primera línia de cases de la platja o fer-les fora, defensa del consum de productes de proximitat, una aposta per l’ús de biodegradables per part dels fallers com a gest de rebuig als residus plàstics que fan mal a la mar i també una escena dedicada a la pastisseria Agulló, que recentment va tancar les portes després d’haver endolcit durant 120 anys el paladar dels deniers.

            Si el Centro demana una cort d’honor mixta i fa broma amb la vestimenta del president de la Junta Local Fallera (“de la Fashion Week ha arribat i els camals s’ha retallat”), també les altres comissions han tocat temes fallers. A més de les qüestions internes en què cadascú ironitza, Baix la Mar reclama de nou el Museu Faller per a la ciutat i critica l’“agenda ocupada” del Centre Social.

            Només hi hagué un punt de diferència entre la crítica guanyadora i la de la falla París Pedrera. En este cas, s’ha intentat fer valdre les figures de la falla per fer crítica. A més dels ninots dedicats a Paco Serradell i Vicent Balaguer, es representa la nova relació entre els caps del PSOE i Compromís a l’ajuntament amb un ninot que mou una titella. A la política municipal es dedica altre quadre complet, que fa referència a assumptes com el formigó a vora mar o la peatonalització del centre.

            Com a “santets” pinten al Saladar els membres de l’equip de govern, en una graciosa escena on van referència a la transparència. Al Diana retolen les làpides d’un cementeri amb comentaris carregats d’ironia sobre els grups municipals en atenció al resultat de les darreres eleccions, com ara “PP sense pena ni glòria”, “PSPS-Compromís nada es lo que parece”, “Gent de Dénia no estaba muerto, estaba de parranda” o “Vox, pròxim renaixement 2023?”. Dedica també esta falla una suposada portada de CANFALI MARINA ALTA a qüestions relacionades amb el canvi climàtic i el medi ambient.

            Són moltes les qüestions que toca la crítica fallera (la pujada del servei del fem en Campaments i Les Roques), la barrera que impedeix a l’estiu arribar al final de Les Rotes (“la cova no és l’única tallada”), la urbanització de la plaça Valgamedios o la plataforma constituïda contra la peatonalització del centre a la falla de l’Oeste, el bus urbà, el D*na, el Pla General, el canvi d’intendent en cap de la Policia Local.... La llista no s’acabaria mai, així que millor visitar les falles i llegir les crítiques abans de la cremà. Encara estan a temps.

Les puntuacions

El jurat de la crítica local no ho ha tingut enguany gens fàcil, com es va posar de manifest en el col·loqui posterior al recorregut. No només per la quantitat de crítiques -que n’eren moltes- sinó també per la qualitat i el bon ús del llenguatge i les construccions. El Centro s’endugué 9 vots; París Pedrera, 8; Diana, 4; Les Roques, 3; i Saladar, 2.

A la convocatòria del jurat hi hagué algunes baixes, moltes d’elles pel mal temps. Tot i això, i desafiant a la pluja, es va fer el recorregut sencer. En esta ocasió, i a diferència de les edicions anteriors, la visita s’ha fet a peu i pel matí per tal de donar temps a les comissions a tindre la falla acabada.

El temps de reflexió es va fer al saló de l’Hotel Costa Blanca, on se serví un esmorzar per als components del jurat. Pau Reig fou l’encarregat de presentar el nou integrant, JM Mulet, qui manifestà la seua voluntat d’integrar-se de ple i repetir experiència l’any que ve. El nostre director, José V. Bolta, va agrair tots els assistents que no tingueren por a l’aigua i dedicà unes paraules per al record de Paco Serradell, ànima del jurat i responsable en bona mesura que les falles de Dénia facen, a més de festa, bona crítica. Després de vàries intervencions, es feu la votació que, com sempre, fou secreta.

 

 

 

<<< Tornar a la portada