Juan Chover: “Tenim aparaulades les ajudes del IVACE per a legalitzar el polígon industrial i convertir-lo en un pilar fonamental de l’economia d’El Verger”

Juan Chover:
  26/12/2022

Deu mesos després d’haver accedit a l’alcaldia d’El Verger per a assumir les tasques d’un govern monocolor del PSPV-PSOE en minoria Juan Chover, fa balanç del seu primer exercici al front de la corporació municipal per a CANFALI MARINA ALTA. Exercici que va partir del cessament de la intervenció que el Ministeri d’Hisenda havia decretat des de 2015 amb la consegüent repercussió en matèria d’impostos, que s’ha vist alterat per polèmiques com la del cementeri i la retirada de la galeria d’alcaldes del saló de plenaris a conseqüència de la remodelació operada en aquest espai.

 

P: De ser actor secundari a principal. Com a canviat la seua vida personal des de que va decidir donar el pas endavant?

R: Continue sent la mateixa persona que els tres primers anys, l’únic que ha canviat és que abans era l’anterior alcalde qui tenia tota la responsabilitat de l’Ajuntament i ara m’ha tocat assumir-la jo, però la dedicació ha estat la mateixa.

P: I la vida política d’El Verger?

R: A la vista està que, de cara al poble, les discrepàncies polítiques dels tres partits que integren la corporació han passat de la crispació a funcionar pràcticament com una família, al menys de moment. No se si d’ací dos o tres mesos, conforme s’acosten les eleccions, la cosa canviarà, però fins aquest moment, tot el que l’equip de govern porta als plenaris és consensuat amb l’oposició i s’aprova per unanimitat.

 

TEMES HERETATS

 

P: Malgrat la polèmica del cementeri....

R: En la qüestió del cementeri no ha passat altra cosa que, al poc temps d’haver entrat d’alcalde, van haver unes pluges molt fortes que van enderrocar tres nínxols de la part vella deixant restes de soterrats al descobert, i vam tractar de restaurar-la amb les subvencions del Pla+Cerca de la Diputació, pel fet que eixa actuació havia quedat ajornada des de quan governava el Partit Popular en 2014 al no disposar de diners. Ara, una vegada sanejades les arques municipals ens vam disposar a executar eixa actuació i va saltar la polèmica perquè és un tema sensible i alguna gent no vol que li toquen els seus morts al considerar que això es patrimoni històric del poble.

        Amb això n’hi ha que aclarir que per part de l’equip de govern mai es va contemplar agafar els restes i tirar-los a una fossa comú, com van anar diguent alguns malintencionats, sinó que a través de empreses especialitzades en la matèria en diferents punt de la geografia nacional, es va estudiar que quedaren classificats en l’oportuna espai de cadascú en un columbari els restos, per tal de que si en algun moment, algun familiar vol identificar-los puga disposar d’ells. Tot això sense entrar en que qui optara per reubicar les restes de familiar, l’Ajuntament estava per posar a la seua disposició un nitxol nou.

        Però la cosa s’havia demorat tant que a causa de que la subvenció tinguera que ser justificada amb una certificació d’obra abans del 14 de febrer, pel que no podíem passar el temps en discussions al voltant de la restauració d’eixe pavelló antic tal i com s’havia posat el tema,  hem optat per escometre un altra actuació en la part moderna del cementeri, a la vista de que els nínxols fan falta.  Tot això en paral·lel a la contractació d’un gabinet especialitzat en la matèria per a que faça un estudi més exhaustiu de com conservar eixa part més antiga, amb la finalitat d’explicar-lo en assemblea, i que siga la gent del poble qui  decidisca sobre la seua viabilitat.

P: Vist el vist, el tema del cementeri es un tema heretat, però també n’hi ha un altre en les mateixes circumstàncies com es la legalització del polígon industrial, que no és que siga un mort, però...

R: El polígon a dia de hui put dir que s’ha arribat a un pacte amb els propietaris que en el seu moment van litigar contra l’Ajuntament i van aconseguir paralitzar la urbanització projectada. Amb el pagament per part de l’Ajuntament de la indemnització que demanaven s’ha superat el principal entrebanc per a legalitzar-lo, i ara no més ens queda adquirir la parcel·la que era objecte de litigi una vegada estiguin les escriptures, Desaparegut el problema que arrossegàvem des de en el 2008 es va donar l’última llicència, ja ens hem posat en contacte en Institut Valencià de Competitivitat Empresarial de la Generalitat Valenciana, per a donar-lo de alta, ja que els carrers, l’enllumenat i les industries estan consolidades, però no consta com a tal,. I a dia de hui puc confirmar que estan aparaulades les ajudes del IVACE per a legalitzar el polígon industrial i convertir-lo en un pilar fonamental de l’economia del municipi ja que al anar enquistant-se el tema durant tants anys hem vist com empreses importants que tenien interès en aprofitar l’estratègica situació que té i establir-se a El Verger, i per no poder donar llicències han acabat per anar-se’n a la veïna comarca de La Safor.

 

ADEQUAR EL COEFICIENT DE L’IBI AL DELS POBLES DEL VOLTANT

 

P: Altra situació límit ha estat la intervenció del Ministeri d’Hisenda dels comptes municipals...

R: Sí, això ha estat la constant dels últims cinc anys per tornar les ajudes que l’Estat va lliurar en el seus moment a l’Ajuntament per a pagar els proveïdors. Situació que comportava que els pressupostos foren cada any els mateixos del 2011 amb les consegüents restriccions de no poder fer inversions pròpies i anar sempre condicionats a les que vingueren de les administracions supramunicipal. A banda de no contractar personal ni baixar l’Impost de Bens Immobles. En aquest últim apartat n’hi ha que dir que ens hem vist obligat a tindre el coeficient en el 1,10, fins a que una vegada superada la situació, puguerem baixar-lo encara que fóra d’una forma simbòlica. Però la intenció en els propers exercicis es anar adequant-lo progressivament al dels pobles del voltant

P: I amb nou saló de plenaris...

R: La veritat és que el principal escenari de la política local feia ja molts anys que tenia falta d’una reforma per a dignificar l’espai.

P: Sense galeria d’alcaldes...

R: Eixe es un tema en que no vull entrar, ja que n’hi ha certs alcaldes als que retirar la seua foto els ha causat malestar perquè consideren que el saló de plenaris és la sala noble on ells han exercit la seua funció. Nosaltres hem optat per canviar la decoració per tal de dinamitzar l’espai, i la decisió és reubicar la galeria d’alcaldes davant del despatx de l’alcaldia, que es un lloc igual de digne, i que considerem més apropiat.

R: -Troba que té suficient bagatge en la present legislatura per a optar a la reelecció?

P: Això es el poble a qui li toca decidir-ho. Jo no més he tractat de gestionar amb la meua forma de ser

R: Diguem-ho d’un altra manera. Que creu que pot aportar vostè al front d’un govern menys en precari que l’actual i amb un projecte més, diguem, seu?

P: La veritat és que m’agradaria comptar amb un recinte firal que permetera traure alguns actes festers del centre urbà, ja que conforme han anat evolucionant la societat s’han convertit en una molèstia per als veïns. Per la resta l’objectiu, ara que podem adequar els pressupostos municipals a les necessitats reals del municipi, és tractar de gestionar de la forma més racional possible els recursos de l’Ajuntament i tractar de complementar-los amb les ajudes d’altres administracions per a aconseguir modernitzar una modernització d’infraestructures que faça d’El Verger un poble més amable i sostenible.

P: Perquè troba que la presència del PSPV-PSOE d’El Verger és necessària en el govern municipal?

R: Perquè crec que al ser un partit integrant tant per treballadors com empresaris, en aquesta última etapa hem estat capaços de aportat  tranquil·litat institucional   

<<< Tornar a la portada