Falles 2024: Va de bo!

  • Falles 2024: Va de bo!
  • Falles 2024: Va de bo!
  • Falles 2024: Va de bo!
  • Falles 2024: Va de bo!
  16/03/2024

Les comissions falleres ultimen els treballs de la planta en una Dénia on ja es respira l’ambient de festa

L’Estoreta Velleta, el lema del monument de la Junta Local Fallera, fa honor a l’origen de les falles

 

Tot en marxa perquè les Falles 2024 siguen un èxit. Les comissions falleres ultimen els treballs de la plantà i Dénia fa ja olor a festa. Carrers tallats, ninots al carrer, grues, fallers i falleres amb les seues acolorides vestimentes de feina, els artistes, els menuts tirant coets... És el bullici previ al gros de la festa fallera, dies de presses, nervis i poc dormir. Tot ha d’estar a punt per a quan passe el jurat, diumenge a primera hora del matí. És el moment d’acabar d’encaixar, rematar i perfilar detalls. És el tràfec de la plantà, que no vol dir altra cosa que sí, que ara sí, ja estem en falles. Va de bo!

            Les falles de secció especial han sigut les primeres en omplir places i carrers de ninots. Dimecres ho feia la comissió del Centro i poc a poc anirien fent-ho les demés, Baix la Mar, Saladar, Oeste.... L’activitat serà especialment forta hui dissabte, quan s’intensificaran els treballs per deixar els monuments enllestits, amb l’enllumenament, les crítiques i els ornaments corresponents.

            La Junta Local Fallera (JLF) plantarà hui la seua falla a la Plaça del Consell, confeccionada amb la col·laboració de membres del col·lectiu i fallers de la ciutat. L’Estoreta Velleta, el lema del monument, fa honor a l’origen de les falles i a la manera en què ha sigut confeccionat: estructura de fusta i trastos vells. Com a colofó, un gran cor. Qui sap si el gran cor faller, el d’eixes 2.150 persones que donen vida a la festa fallera a Dénia, algunes de les quals van mostrar la seua vessant més solidària participant en la donació de sang organitzada dins del programa de falles

            Jaume Bertomeu, president de la JLF, ha recordat la despesa que fan les onze comissions -al voltant d’1.400.000 euros a l’any entre totes- i la repercussió directa i indirecta que té sobre l’economia local. Ha destacat també que el número de falles continua en augment, una tònica que s’ha repetit en els últims anys des de la pandèmia.

            Pel que fa al Dinar de Germanor, que ha substituït el tradicional sopar de lliurament de trofeus, ha fet una valoració positiva. Més de 1.200 persones es van reunir a Torrecremada per a compartir alguna cosa més que dinar i taula, amb animació per als més menuts a primera hora i per als majors fins les nou de la nit. Vora tres-centes persones continuaven gaudint de la música quan es va posar fi a la festa. Un indici que el lloc i el muntatge van estar encertats, en opinió del president.

DIES DE FER ROGLE

Si estos dies l’ambient ha sigut de treball, ha hagut també temps per a la festa i ha sonat ja la música pels carrers. Festes als casals i actes per a les comissions i, ja dins el programa oficial, la Nit de les Albaes. Tabal i dolçaina acompanyaren dijous als cantaors i el versador en el seu recorregut per alguns dels districtes fallers. Cantaren primer però, als peus de l’Ajuntament, a les Falleres Majors de Dénia, Mar Moncho i Candela Marco, i a les seues Corts d’Honor. L’escena es repetiria anit, segons estava previst en el programa, per la resta de demarcacions falleres. Era senyal evident que la festa està en marxa, perquè les falles són monuments, són passacarrers i coets, però també són música.

            A partir de demà diumenge seran les bandes i les xarangues les que ompliran els carres de melodies, clàssiques i de moda, amb les arreplegades, els homenatges a les falleres majors i les desfilades pels barris de la ciutat. Se sentiran també les primeres mascletades, eixes que fan tremolar el terra i el cos.

Els coets són expressió de la festa i del seu caràcter obert. Al voltant de la mascletà, la gent fa rogle, conversa i comparteix. El carrer n’és de nou testimoni, com també ho serà de l’alegria de les comissions que enlairaran els banderins dels primers premis i de la tristor d’aquells que esperaven més, perquè les decisions dels jurats no són sempre del gust de tots.

Llàgrimes, crits de felicitat i decepcions. Sentiments i emocions es barrejaran en unes hores de màxima tensió. No és més que el fruit d’una rivalitat sana que no impedirà que la festa continue i, en poques hores, torne a respirar-se entre les comissions falleres l’esperit de germanor.

            Com aliat, el món faller tindrà enguany el bon temps. Les previsions indiquen que l’oratge serà pràcticament estiuenc. Per als tres dies grans de falles s’esperen sol i altes temperatures, un reclam afegit perquè la gent isca al carrer. Les passejades poden ser llargues i agradables.

Tot convida a no quedar-se a casa i a gaudir de les falles, el resultat d’un any d’esforços i il·lusions que tindran com a colofó les activitats del dia de Sant Josep, el dia de festa gran. Una jornada per a aprofitar al màxim les hores de sol, els dies que s’allarguen de cara a la primavera i la nit, on tot acaba al caliu del foc i les flames. O potser tot comence de nou.

 

<<< Tornar a la portada