El Hospital de Dénia potencia la hemodiálisis domiciliaria y peritonealL'Hospital de Dénia potencia l'hemodiàlisi domiciliària i peritoneal

  • El Hospital de Dénia potencia la hemodiálisis domiciliaria y peritoneal
  • El Hospital de Dénia potencia la hemodiálisis domiciliaria y peritoneal
  21/02/2023

El Servei de Nefrologia posa en marxa la Unitat d'Accés Vascular i la Consulta Cardiorenal

L'Hemodiàlisi Domiciliària i la Peritoneal ofereixen grans possibilitats per a millorar l'assistència als pacients renals de l'Hospital de Dénia, segons ha manifestat el cap del Servei de Nefrologia, Igor Romaniouk. Per això, el Departament de Salut de Dénia ha potenciat totes dues tècniques. 

La Unitat d'Hemodiàlisi disposa d'un programa pilot de Diàlisi Domiciliària, que subministra al pacient una màquina parametritzada per a utilitzar-la en la seua llar. Durant un mes i mig o dos mesos, se li forma en l'autocura: maneig de la màquina, la bomba de flux i la fístula. Igor Romaniouk, que acaba d'incorporar-se al seu lloc com a cap de Nefrologia, afirma que el principal avantatge és que el pacient pot organitzar-se el seu horari per a dializarse i fer-ho “mentre descansa o realitza qualsevol tipus d'activitat física de baix impacte”. Actualment, ja hi ha una pacient que utilitza la Diàlisi Domiciliària i dues en llista d'espera. 

El Departament de Salut de Dénia hi ha una desena de pacients que es beneficien de la Diàlisi Peritoneal. Es tracta d'una tècnica, que també es potenciarà, i en la qual el peritoneu actua com a membrana natural per a depurar líquids i electròlits. 

Una altra de les novetats en Nefrologia és la Unitat d'Accés Vascular, que compta amb la col·laboració del Servei de Diagnòstic per la Imatge. La Infermeria s'està formant en el maneig de l'ecografia, amb l'objectiu de mapear i identificar fístules en potencial risc d'estenosi. En la unitat es revisa l'estat de la vena per a previndre una possible complicació.

Està previst que en els pròxims mesos la consulta Cardiorenal comence a atendre pacients amb doble patologia: renal i coronària. També s'impartiran tallers de nutrició i de cuina ja que són pacients amb restriccions alimentàries i moltes vegades necessiten una orientació pràctica. I es posaran en marxa sessions de gimnàstica psicocreativa. 

Les infermeres i auxiliars de sala col·laboren amb els pacients realitzant activitats recreatives. En els últims dies i, coincidint amb les celebracions de Sant Valentí i Carnestoltes, han realitzant màscares i caretes, tal com explica el coordinador d'infermeria, Julio Sigalat. 

La Unitat d'Hemodiàlisi hospitalària atén un centenar de pacients del Departament de Salut, repartits en tres torns, els dilluns, dimecres i divendres i en dos els dimarts, dijous i dissabtes. 

El servei, al qual recentment s'han incorporat dos nous nefròlegs de l'Hospital de la Vila, també ofereix consultes de Malaltia Renal Crònica Avançada i Nefrologia General. 

 

 

<<< Tornar a la portada