A colp de pedal: 1.400 quilòmetres per una bona causa

  • A golpe de pedal: 1.400 kilómetros por una buena causa
  • A golpe de pedal: 1.400 kilómetros por una buena causa
  29/05/2022

 

La carrera solidària a benefici de Condenados al Bordillo compleix deu anys

 

R.R.F.

 

Deu anys i sis edicions. Amb aquests números es presenta la carrera solidària Angers-Dénia 2022, una cita esportiva i solidària que planteja el repte de recórrer la distància que separa totes dues ciutats a colp de pedal amb la finalitat de recaptar fons per a diverses entitats, entre elles Condenados al Bordillo a la Marina Alta. La iniciativa part de l'associació francesa Entraid 49, formada per ciclistes d'ultradistancia acostumats a afrontar reptes d'aquest tipus per una bona causa. En aquesta ocasió, a més de celebrar el desé aniversari, l'organització ha volgut retre homenatge a un dels homes que va participar en quasi totes les carreres, Vincent Guerin, que va morir l'any passat, i a altres dues persones també mortes: Lluís Llorca, usuari de Condemnats a la Vorada, i José Manuel Peña, autor de les fotografies que formen part de la mostra organitzada amb motiu de de aquesta edició tan especial.

Els ciclistes Franck, David, Julien, Stephanne, Christophe, Jacques , Philippe, Yvon, Jean-philippe i Raphael van eixir d'Angers, una ciutat francesa situada en el departament de Maine i Loira, el divendres 27 de maig. Des d'allí, i escortats per un equip format per diversos assistents, recorreran els 1.400 quilòmetres que separen el punt de partida de la ciutat destine, Dénia, a raó d'entre sis i set hores diàries de pedaleig. Fins a l'eixida es van desplaçar Jimmy Higueras, alma mater de Condenados al Bordillo, i els usuaris de l'associació Pascual Cervantes i Sergio Llobell amb la idea d'acompanyar-los en les dues primeres etapes. 

Jimmy Higueras subratlla que cobrir aqueixa distància és tota una aventura, ja que cal travessar els Pirineus i hi ha etapes bastant dures. L'itinerari, així com el lloc on pernoctaran, estan ja marcats. Per a això es basen en l'experiència d'altres anys. És de destacar també, assenyala, la importància del grup de suport, que es desplaça amb una furgoneta. Està format per diverses persones, entre les quals figura el cuiner, i la seua missió és assistir als ciclistes davant qualsevol imprevist. 

El grup arribarà a Dénia el dissabte 4 de juny i serà rebut en l'IES Maria Ibars, el lloc on Condenados al Bordillo desenvolupa bona part de es activitats de l'Escola Municipal d'Esport Adaptat. Abans, en la penúltima etapa, Higueras es reunirà de nou amb ells a l'hora del menjar en Mora de Rubielos. El tram València-Dénia serà l'últim, i també el més curt, i el cobriran el dissabte en un temps estimat de tres hores. 

Un grup de ciclistes es desplaçarà fins a Gandia per a rebre'ls i acompanyar als participants en aquesta gesta fins al punt de destí, on està previst que arriben sobre les 11.30 hores. Allí es muntarà una exposició de fotografia sobre l'Escola d'Esport Adaptat, que gestiona Condenados al Bordillo des de 2010 i que s'obrirà al públic aqueix mateix matí. 

Jimmy Higueras llança una invitació a la ciutadania perquè se sume a aquesta gesta solidària i done una càlida rebuda als seus protagonistes. A la seua arribada, s'entregaran els trofeus als ciclistes, que han sigut realitzats pels usuaris del Tapis de Dénia. L'ambient festiu es completarà amb l'actuació de la Muixeranga de la Marina Alta.

La carrera solidària Angers-Dénia es finança amb els fons recollits per l'associació francesa Entraid 49, bàsicament donacions d'empreses i multinacionals que s'impliquen en aquesta causa solidària actuant com sponsors. La recaptació es destina a quatre associacions, tres d'elles franceses. Totes treballen amb el col·lectiu de persones amb discapacitat.

Higueras agraeix que se'ls incloga entre els beneficiaris de la carrera, un gest que es repeteix des de fa deu anys i que “a més d'una mostra de solidaritat, és també una mostra de confiança en nosaltres”. Una vegada superat el repte, l'associació rebrà aquest any 12.000 euros per al seu funcionament.

La història de la carrera va començar a gestar-se l'any 2010, quan Franck Garanger -ànima de l'associació francesa Entraid 49 i únic ciclista que ha sigut present en totes les edicions-, “va conéixer, es va interessar, va connectar i empatitze amb la filosofia de Condemnats”, explica Jimmy. Va haver-hi bona connexió i enteniment, la qual cosa va permetre organitzar una segona carrera, una tercera…. fins a sis, amb l'actual, ja que es realitzen cada dos anys. Els integrants del grup de ciclistes “es van enamorar de Dénia”, fins al punt que més d'un s'ha comprat casa a la ciutat, on passa algunes temporades. 

Els membres de l'associació francesa estan acostumats a realitzar proves d'ultradistancia per a recaptar fons amb finalitats solidaris. “El seu esperit esportiu i aventurer i el seu amor per la muntanya els impulsa a realitzar tot tipus de reptes esportius solidaris”, remarca i posa com a exemple carreres en la naturalesa de 24 hores, el mític GR 20 de Còrsega en 4 dies (200 km), l'Euskal Trail (130 km), Diagonale dones Fous (165 km) o carreres de 80 km per Amèrica, Nova Zelanda o Austràlia.

La carrera solidària és una mica més que un repte i, a més de la recaptació de fons per a garantir la continuïtat de  Condenados al Bordillo, pretén visualitzar i donar a conéixer els projectes que duu a terme, dirigits a la inclusió del col·lectiu de les persones amb capacitats diferents. Va començar a funcionar en 2001 amb 15 usuaris i en 2022 són ja més 80. Procedeixen de municipis de tota la Marina Alta i desenvolupen les seues activitats i tallers en l'IES Maria Ibars, que el dia de l'arribada de la carrera obrirà les seues portes al públic en general, i també en les dependències de Llunàtics. 

 Condenados al Bordillo fa un important treball del qual es beneficien tant els usuaris com les famílies, que agraeixen la dedicació dels components i voluntaris que col·laboren, setmana rere setmana i des de fa més de vint anys, amb l'associació. Una labor que cal aplaudir.

<<< Tornar a la portada