Augmenten els casos de problemes respiratoris en xiquets menors de 2 anys

Aumentan los casos de problemas respiratorios en niños menores de 2 años
  12/12/2022

L'Hospital de Dénia ha posat en marxa un pla de contingència en la Planta de Pediatria, davant l'augment de casos de menors amb problemes respiratoris i estomacals. S'han reorganitzat espais i augmentat els recursos materials i humans, amb l'objectiu d'oferir una assistència similar a la que es dona en Unitats de Vigilància intensiva Pediàtrica. 

Segons ha explicat el cap del Servei de Pediatria, Dr. Josep Mut, el nombre de consultes ha augmentat entorn d'un 35-40%, així com els ingressos en la planta d'hospitalització. "Estem, assegura, en nivells superiors de casos registrats, fins i tot, que en el període pre-pandèmia".

Ara mateix els virus que més estan afectant els menors de 2 anys són el rotavirus i el sincitial. Aquest últim és el que més casuística presenta i és el responsable d'infeccions respiratòries, com la bronquiolitis.

 

En els casos dels menors, d'entre 6 mesos i un any, comença amb un quadre catarral i, als pocs dies, deriva en febres, sibilancias i dificultat per a respirar i deglutir. La recomanació és que els pares vigilen aquesta simptomatologia i, si es donara quadre descrit, acudisquen als serveis sanitaris.

Els especialistes també recomanen extremar les mesures d'higiene: rentades de mans molt freqüents, ventilar habitacions i cobrir la boca en tossir.

L'epidèmia vírica en el pacient pediàtric, per davall dels dos anys es deu, en part, a la sobreprotecció que ha tingut aquesta generació de menors, nascuts en plena pandèmia. El Dr. Mut els defineix com un grup de xiquets que, per les vivències que hem tingut en aquests últims anys, han estat més protegits que els pacients d'anys anteriors. "Són xicotets, assegura, que han viscut en un entorn en el qual predominava la màscara, la higiene de mans i la ventilació dels espais, per la qual cosa han tingut menys reforç immunitari i ara són els que estan patint les conseqüències d'aquests virus respiratoris".

La "generació bambolla", afig el Cap del Servei de Pediatria de l'Hospital de Dénia,  està formada per xicotets que, per exemple, en entrar en una botiga es van directament al dispensador de gel. Tenen molt interioritzada la higiene, ja que al no haver portat la màscara a l'escola, l'única manera de combatre el virus del COVID-19 ha sigut a base de molta higiene i ventilació".

<<< Tornar a la portada