Calp vol que la seva Setmana Santa siga Festa d'Interès Turístic Local

Calp quiere que su Semana Santa sea Fiesta de Interés Turístico Local
  27/02/2023

La Setmana Santa de Calp ha adquirit aquests últims anys un dinamisme extraordinari. De fet, la Ciutat del Penyal d’Ifac compta en l'actualitat amb fins a cinc confraries, moltes d'elles relativament joves, i, a més, se serveix també de la Comissió de Festes i les parròquies de La Nostra Senyora de les Neus i La Nostra Senyora de la Mercè per a organitzar un complet programa d'activitats, coordinat per la Junta Major de Confraries i Germanors de Setmana Santa. La Junta de Govern ha acordat proposar a la Generalitat Valenciana que la Setmana Santa calpina siga declarada com a Festa d'Interès Turístic Local. La petició s'acompanyarà amb la documentació necessària perquè compte amb el vistiplau dels organismes oficials.

            Molts calpins i calpines, i també molts visitants, surten al carrer per a contemplar de prop el pas de les talles. El fervor religiós es reparteix en cinc confraries: la Germanor de Ntra. Sra. la Verge de la Salut; la Germanor del Crist dels Gitanos; El Poderós; la Confraria de Jesús el Nazareno; la Confraria del Crist de Les Tres Caigudes; i la Germanor del Silenci. Els membres de la Comissió de Festes són els responsables de la processó de Diumenge de Rams i de la Trobada. D'aquesta manera, les festeres converteixen en les “doloroses” de la Verge de Dolores.

            Al llarg de la setmana es processionen les diferents confraries pels estrets carrers del barri antic, una cada dia a partir del Diumenge de Rams. La devoció i l'esteticisme aconsegueixen el seu punt àlgid el Divendres Sant amb la processó del Sant Enterrament, que finalitza en la plaça de la Vila amb la trobada de totes les imatges i confraries. En contrast amb la nit i la tristesa del Divendres Sant, el Diumenge de Resurrecció arrenca lluminós i matiner amb la concentració dels feligresos en la plaça de San Salvador per a assistir a la Trobada entre Crist Resucitat amb la Verge. Es tracta d'un dels actes més sentits en el qual els integrants de la Comissió de Festes adquireixen especial rellevància en acompanyar a les imatges vestits amb el vestit tradicional calpí.

La Setmana Santa es converteix així en un esdeveniment religiós, cultural i turístic. La devoció i el fervor de cada acte s'uneixen a un gran valor estètic i cultural. La Setmana Santa es constitueix en un recurs turístic més, en un atractiu pel qual val la pena visitar Calp per aquestes dates.

<<< Tornar a la portada