Creixement espectacular de Baleària: Més de 5 millions de passatgers en 2023 i una xifra històrica de 652M€ de facturació

  • Crecimiento espectacular de Baleària: Más de 5 millones de pasajeros en 2023 y una cifra histórica de 652M€ de facturación 
  • Crecimiento espectacular de Baleària: Más de 5 millones de pasajeros en 2023 y una cifra histórica de 652M€ de facturación 
  • Crecimiento espectacular de Baleària: Más de 5 millones de pasajeros en 2023 y una cifra histórica de 652M€ de facturación 
  07/03/2024

Adolfo Utor destaca el compromís mediambiental de la naviliera amb la incorporació de dos vaixells de propulsió elèctrica i la construcció del segon fast ferri a gas

L'ús del gas natural i altres mesures permeten reduir un 8% la ràtio de tones de CO₂ emeses per milla 

 

Baleària va transportar 5,2 milions de passatgers, 1,4 milions de vehicles i 7,4 milions de metres lineals de càrrega en l'últim any fiscal (entre novembre de 2022 i octubre de 2023), superant així els seus nivells històrics just l'any en què va complir 25 anys d'activitat. Respecte a la facturació, també va aconseguir una xifra rècord de 652 milions d'euros (un 15% més que l'any anterior). L'EBITDA es va situar en els 117 milions d'euros i va registrar una caiguda del 16% respecte a l'exercici històric de l'any anterior, tornant a la senda positiva de la normalitat.

Són algunes de les dades facilitades pel president de Baleària, Adolfo Utor, a l'hora de fer balanç de la ituación actual de la naviliera. Segons Utor, “estes xifres mostren la solvència i fortalesa del model de negoci de Baleària”. El resultat de l'exercici va ser de 40 milions d'euros, “una xifra molt positiva malgrat els costos extraordinaris motivats per l'expansió de la companyia amb l'obertura de noves rutes i el fort increment de les despeses financeres”, ha explicat. 

Amb una flota de 30 vaixells en propietat, a més d'una desena de noliejats, Baleària va operar 25 rutes en sis països diferents. Per àrees de negoci, destaca que el 59% de la facturació correspon a l'àrea de passatge i el 36% al transport de mercaderies. A més, el 75% de la facturació prové de les rutes nacionals, i el restant 25% de les connexions internacionals.

LÍDER AVANTATJAT A BALEARS

Baleària va tindre un creixement en tots els mercats i, tal com va ressaltar Utor, “a Balears es va mantindre com a líder avantatjat tant en l'àrea de passatge com en càrrega”. Així, la naviliera va tornar a ser essencial per a la mobilitat dels residents i turistes en totes les seues connexions: el volum de transport de passatgers va ser de 5,2 milions i de 1,8 milions de vehicles, un 14% i un 18% més respectivament enfront de l'any fiscal anterior. 

Quant a la càrrega, Baleària va demostrar el seu paper crucial en el desenvolupament econòmic dels territoris on opera, transportant 7,4 milions de metres lineals (un 6% més respecte a l'any fiscal 2022) gràcies a la fiabilitat i flexibilitat del seu servici.

El president de la naviliera va recordar que a les illes existix una “dura competència” amb la presència de tres operadors. 

MOBILITAT SOSTENIBLE 

 

D'altra banda, ha explicat que les principals fites de la companyia en 2023, a més de la celebració del 25 aniversari, van estar directament relacionats amb la seua aposta per la mobilitat sostenible: la incorporació de dos ferries amb propulsió elèctrica i l'avarada de l'innovador fast ferri Margarita Salas. Utor va precisar que “este compromís amb l'ecoeficiència en el sector marítim ens ha permés ser en 2023 la primera naviliera espanyola a obtindre la prestigiosa etiqueta Green Marine Europe”. A més, ha recordat que en 2023 es van invertir 113 milions d'euros en la construcció, adquisició i millores en la sostenibilitat de la flota i la digitalització de processos clau, un 85% més que l'any anterior. La naviliera està implicada en 9 projectes amb participació de fons europeus que promouen la transició cap a energies netes i milloren la connectivitat digital.

Balearia disposa de 10 vaixells, més un altre que començarà a operar al juny, amb motors duals; una tecnologia versàtil que permet navegar amb diferents combustibles, com el gas natural en l'actualitat o fonts renovables neutres en emissions de CO₂ en el futur. “Una vegada superat el context advers d'anys anteriors, hem augmentat l'ús de gas natural”, ha explicat Utor, “i això ens ha permés deixar d'emetre 28.000 tones de diòxid de carboni”. Gràcies a l'augment d'esta energia i altres mesures d'ecoeficiència de la flota, la ràtio de tones de CO2 emeses per milla va disminuir un 8%.

Adolfo Utor ha remarcat el compromís de Baleària "amb reduir a zero les emissions de carboni per a l'any 2050" malgrat "la complexitat que representa este desafiament". També ha recordat les noves regulacions europees per a controlar les emissions i garantir una reducció efectiva de la petjada de carboni en el transport marítim, que tindran un alt impacte econòmic en 2024.

Ha puntualitzat que l'estratègia de desenvolupament sostenible obeïx a una “convicció ètica” i també a “la nostra conveniència, perquè la sostenibilitat és un element clau de competitivitat” ja que la naviliera pot disminuir els costos econòmics en concepte d'emissions de CO₂. 

2.500 TREBALLADORS 

 

Quant a creació d'ocupació, en 2023 la naviliera va aconseguir per primera vegada els 2.500 treballadors en temporada alta (un 10% més que l'any fiscal anterior), procedents de 62 nacionalitats. El 94% dels empleats directes de la companyia a Espanya són indefinits, la qual cosa mostra una alta estabilitat laboral. A més, Utor ha destacat que el nombre de dones en plantilla va créixer un 27% i que Baleària compta amb 80 dones en llocs de lideratge.

"Tenim uns equips altament capacitats i motivats, que són el motor de la nostra companyia. Estem compromesos a atraure i retindre els millors talents oferint-los sòlides oportunitats professionals", ha detallat el president de la naviliera. Quant a les mesures aplicades en 2023 destaquen el nou conveni col·lectiu per a Flota amb un sistema retributiu per objectius, el programa de retribució flexible, les mesures de conciliació i flexibilitat en Terra i l'actualització del pla d'igualtat.

Pel que respecta a la implicació amb la societat, Utor ha destacat que el cash flow social de la naviliera va aconseguir els 730 milions d'euros. A més, ha recordat que el 77% dels proveïdors són locals i que la Fundació Baleària ha dut a terme 280 accions en els àmbits social, mediambiental, esportiu i cultural. En l'est últim, destaquen les 39 exposicions de més de 300 artistes, que van atraure a més de 33.000 visitants.

Respecte a l'exercici de 2024, la seua previsió és que es produïsca un augment en la facturació, ja que des de novembre fins ara, “tenim un 10% d'increment”. Ha afegit que “enguany toca consolidar l'expansió que vam fer en 2023”. 

<<< Tornar a la portada