Diana guanya el premi de la crítica local de CANFALI MARINA ALTA

  • Diana guanya el premi de la crítica local de CANFALI MARINA ALTA
  • Diana guanya el premi de la crítica local de CANFALI MARINA ALTA
  • Diana guanya el premi de la crítica local de CANFALI MARINA ALTA
  • Diana guanya el premi de la crítica local de CANFALI MARINA ALTA
  • Diana guanya el premi de la crítica local de CANFALI MARINA ALTA
  18/03/2023

Any d’eleccions, candidats a les falles. Les comissions falleres han ironitzat, criticat i fet broma sobre el que passa al seu voltant i una vegada més, som sempre que s’apropa la renovació de càrrecs municipals, han volgut traure’ls en la falla. De vegades amb gràcia, altres de manera forçada, de tot s’ha vist. Enguany hi ha hagut crítica local en quasi tots els monuments i s’ha notat l’esforç del món faller per versar els textos i escriure no sols amb correcció ortogràfica, sinó també d’estil. La guanyadora del premi Luis Francisco Carrió de CANFALI MARINA ALTA a la millor crítica local ha sigut la falla Diana, amb escenes que fan referència al preu dels xalets del Montgó o a l’oci nocturn, i també un bon nombre de crítiques dedicades a la cita electoral del proper mes de maig. 

El tram, la peatonalització, la falta d’aparcament i l’estat dels aparcaments dissuasius, les obres, el futur Espai Fester, l’ús que fan del tik-tok els polítics, la regeneració de Les Deveses, la contaminació de la mar, la falta de wc en l’estació d’autobusos, els taxis, l’hospital i els assumptes interns del col·lectiu faller han sigut els temes més repetits. Diana fa també referència al que anomena “els carrers de la diversió” -La Mar, Marqués de Campo i El Portet- i a l’acumulació de brutícia i el soroll que es produeix al seu voltant durant tot l’any. 

Els fallers de Les Roques “experts en terrenys irregulars”, s’ofereixen a l’Oeste i Centro per donar-los parer sobre les obres, critiquen el retard dels treballs del col·legi Pou de la Muntanya, al·ludeixen al paper del falcó espanta-gavines del castell i presenten un racó de pensar -que recorda al Dénia Festival de les Humanitats- on lliguen frases de filòsofs amb el que fan o diuen els polítics locals.

En el Centro es dedica una escena completa a les obres de la Glorieta, entre altres, i també a la “història d’amor interrompuda” entre l’alcalde, el socialista Vicent Grimalt, i la candidata del PP i ex gerent de la Fundació Dénia Ciutat Creativa, Pepa Font. Junts “el món recorrien”, hi hagué “un contratemps” i “a Pepa la cadira de Vicent li oferiren”.

El jurat de la Crítica Local de CANFALI MARINA ALTA va recórrer ahir divendres totes les falles pel matí. Reunit en l’Hotel Costa Blanca, on es feu la deliberació, els seus integrants feren públiques les consideracions que estimaren oportunes abans d’emetre el volt. Entre elles, la impressió que la crítica local haja quedat un tant diluïda i haja perdut la frescor que sempre l’ha caracteritzada per l’afany, sembla, de posar molts cartells que toquen tantes àrees de l’actualitat local com premis hi ha (turisme, medi ambient, igualtat, falles, etc.) sense tindre tanta cura del que es diu com de la quantitat de temes de què es parla.

El jurat va lamentar també que algunes crítiques estiguen escrites en lletra tan menuda que és quasi impossible llegir-les, com si importara més tindre-les posades que el fet que el visitant les llegira. Així mateix, es va aplaudir que algunes falles hagen posat codis QR perquè les crítiques es puguen llegir en altres llengües, a més del valencià, i facilitar d’esta manera la comprensió per part dels forasters.

Durant l’acte, celebrat a l’hotel, on el jurat va ser ben rebut per l’equip de MR Hotels, es va fer la presentació dels dos nous membres de l’equip. Pablo Segarra va presentar Luis Silvestre, al qual va definir com una persona molt activa i emprenedora. Mentre que Adela Chelet va fer la presentació de Laura Muñoz, de qui va destacar el seu somriure i bon humor i la facilitat que va tindre per integrar-se en la societat deniera.

La votació va ser secreta i el recompte de vots va donar el següent resultat: Diana, 10 vots; Les Roques, 7 vots; Centro, 5 vots; París Pedrera, 3 vots; Port Rotes, 2 vots; Oeste, 1 vot; i Baix la Mar, 1vot. La falla Diana es va endur per tant el Premi de la Crítica Local Luis Francisco Carrió de CANFALI MARINA ALTA 2023, dotat amb 900 euros i banderí.

<<< Tornar a la portada