L’Ajuntament de Dénia estableix cinc zones distintes de risc d’incendis forestals i modifica el reglament de cremes

El Ayuntamiento de Dénia establece cinco zonas distintas de riesgo de incendios forestales y modifica el reglamento de cremas
  30/09/2022

La Corporació Municipal de Dénia ha aprovat per unanimitat en l’últim ple la modificació del Pla de Cremes per al municipi per introduir interessants novetats, sempre dins del marc de la Llei de Prevenció de l’Ús del Foc valenciana. La principal d’elles és la divisió del sòl segons els riscos d’incendi en cinc zones distintes catalogades, en funció a la naturalesa del sòl i la perillositat a l’hora de fer ús del foc per a la crema de residus.
    Així doncs, queden fixades la zona de vegetació forestal (terrenys forestals i parcel·les agrícoles); l’agrícola  (parcel·les entre els 30 i 500 metres de distancia amb l’àrea forestal, a més dels cultius de secà i els habitatges, independentment de la llunyania a què es troben); la de màxim risc (parcel·les agrícoles a menys de 30 metres de zones forestals); l’agrícola sense restriccions (àrees a una distancia superior als 500 metres respecte a la zona forestal); i la zona d’ús residencial i urbana (espais urbans, urbanitzables o industrials).
    A partir d’aquesta parcel·lació del terme, el nou reglament determina que la crema en la zona forestal requereix d’una autorització excepcional de la Conselleria de Medi Ambient, ja que es tracta d’un espai protegit. Mentre que a la zona agrícola només farà falta una autorització ordinària expedida per l’Ajuntament. A la part agrícola sense restriccions es permetrà l’ús de foc sense autorització, a excepció de les zones d’arbredes declarades PATFOR, L’únic requisit serà avisar l’Ajuntament abans d’efectuar la crema. 
 
    D’altra banda, amb el nou reglament no es permetrà l’incendi de residus a les àrees urbanes; els residus hauran de ser tractats a la planta de compostatge municipal. Tampoc estarà permesa la construcció de barbacoes i paellers ni les activitats amb foc sense autorització. A les parcel·les agrícoles es podran cremar les restes de l’activitat (no incloent els residus de la poda, que seran tractats a la planta de compostatge), però no els residus urbans encara que siguen vegetals. En quant a la pirotècnia, no es podrà fer ús d’aquesta sense autorització i mai es llançarà en àrees que no siguen urbanes.
 

SETMANA SANTA I FALLES

    Altra de les novetats es la modificació dels dies de crema. La més transcendent és que els diumenges es podran realitzar cremes. Quant a les restriccions, al nou calendari, no es podran cremar residus de l’1 de juny al 16 d’octubre, com es feia, tampoc en les festes de Setmana Santa i Pasqua (des de Dijous Sant fins al dilluns de Sant Vicent), durant la celebració de les Falles, ni tampoc en dies festius en general. Per evitar en la mesura del possible els incendis, tampoc s’autoritzarà la crema els dies preemergència 2 o 3 de risc d'incendi forestal.
     Les hores en què es poden cremar els residus no canvien: des de la sortida del sol a les 11 o 13.30 hores (depenent de l’estació de l’any). Si l'oratge és invers a causa d’una inversió tèrmica (quan la baixa temperatura provoca que el fum no puga elevar-se i viatge horitzontalment, en compte d’enlairar-se), no es podrà efectuar la crema. També cal tindre en compte la direcció i velocitat del vent.
     El text aprovat es farà públic al Butlletí Oficial de la Província (BOP), obrint-se així el període de 30 dies hàbils per presentar queixes, reclamacions i suggeriments. Si no es presenten, l’ordenança s’executarà.
 

<<< Tornar a la portada