L'Ajuntament de Dénia posa fre a la despesa en Falles i Moros i Cristians

El Ayuntamiento de Dénia pone freno al gasto en Fallas y Moros i Cristians
  01/12/2023

Només la carpa de Torrecremada, que s'utilitzava dues nits, tenia un cost de 32.000 euros

L'aportació municipal superava en prop de 150.000 euros els diners fixats pels convenis 

L'Ajuntament de Dénia s'apreta el cinturó i anuncia que posarà fre a la despesa en les festes de Falles i de Moros i Cristians. La mesura, que segons el govern municipal ha sigut consensuada amb la Junta Local Fallera i la FEMMICC, suposarà entre altres coses la renúncia a pagar la carpa que s'instal·lava en Torrecremada per al Sopar de Germanor i la Nit dels Filaes -el cost de la qual ascendia a 32.000 euros- amb la finalitat d'optimitzar recursos i contindre la despesa. De fet, segons va revelar ahir en una roda de premsa l'alcalde, Vicent Grimalt, la despesa directa en les dues festes va superar l'any passat en prop de 150.000 euros els diners fixats pels convenis signats amb totes dues entitats.

Arribar a un consens no ha sigut fàcil i han sigut necessaris dos mesos de negociació, va indicar el regidor de Festes, Raúl García de la Reina, qui va reconéixer que les mesures poden ser “impopulars però necessàries”. La més controvertida és la renúncia a assumir la despesa de la carpa, si bé les dues entitats festeres afectades s'han compromés a buscar alternatives que podrien passar per fer ús de recursos propis o donar un altre enfocament als actes afectats.

El regidor va assenyalar que “governar és gestionar amb responsabilitat”, dins de la legalitat i fent un bon ús dels recursos públics. Va destacar també que els convenis amb la JLF i la FEMMICC s'incrementaran en uns 6.000 euros i les subvencions a entitats festeres passaran de 16.000 a 35.000 euros, una mostra del compromís de l'equip de govern com l'aportació que fan totes elles a la cultura, les tradicions i el turisme, segons va dir.

Amb les xifres a la mà, l'alcalde va aclarir que, si el conveni amb la JLF era de 130.000 euros, l'any passat l'Ajuntament es va gastar 92.000 euros més; mentre que en el cas de la FEMMIC, a més dels 33.000 conveniats va aportar altres 55.000. “Això no és un pou sense fons”, ha indicat Vicent Grimalt, qui ha remarcat que el seu govern no ha donat mai l'esquena a cap entitat festera.

El vicealcalde, Rafa Carrió, ha insistit en la necessitat de dotar al municipi d'un espai públic polivalent “i deixar de posar pegats”, com el lloguer d'una carpa per a dues nits per 32.000 euros. Este espai multifuncional figura en el full de ruta de l'equip de govern i es treballa ja per a decidir i gestionar la seua ubicació, va afegir. 

Un altre dels canvis anunciats és l'exigència legal que l'ajuda municipal per a costejar despeses corrents, com l'arena de la planta o el servei d'ambulància en les ‘mascletaes’, siga sol·licitada per alguna mena de procediment de concurrència. L'alcalde ha recordat que els ajuntaments estan sotmesos per llei a auditories regulars i que “qualsevol entitat ha de complir amb la concurrència”. 

El PP sosté per la seua part que “és fals que l'Ajuntament haja consensuat eixa retallada amb les falles. Es va fer de manera unilateral i sense possibilitat a rèplica. Així ens ho han traslladat diferents districtes fallers que estan molt molestos amb este fet insòlit”.

<<< Tornar a la portada