L'Ajuntament de Dénia restaurarà la zona de bancals de la Vila Vella del castell 

  • El Ayuntamiento de Dénia restaurará la zona de bancales de la Vila Vella del castillo
  • El Ayuntamiento de Dénia restaurará la zona de bancales de la Vila Vella del castillo
  11/01/2024

El projecte de restauració dels murs de pedra seca del castell de Dénia, iniciat en 2018, continuarà avant amb una actuació que està prevista en la zona de bancals de la Vila Vella. Per a poder escometre els treballs, des del Museu Etnològic se sol·licitarà una ajuda a la Conselleria de Cultura. 

La tercera fase de la rehabilitació de bancals al castell està valorada en quasi 10.000 euros. L'objectiu és millorar l'accés al Palau del Governador, que en el futur es convertirà centre d'interpretació de la ciutat de Dénia, El projecte bàsic recull actuacions en sis sectors del vessant meridional del promontori del castell, entre el recinte de muralles inferior i el superior.

En 2018 es van restaurar els murs de pedra seca en dos sectors amb ajudes de la Generalitat. L'any passat es va tornar a aconseguir una subvenció que va permetre fer una intervenció en altres 11 murs. 

L'objectiu d'estes actuacions, prèvies a futures accions de documentació, descripció i difusió, és consolidar la protecció d'un patrimoni efímer, en constant perill pels processos naturals d'erosió. Els programes de rehabilitació amb tècniques tradicionals, a més, generen la continuïtat del bon fer dels pedrapiquers i mestres d'obra.

El Museu Etnològic de Dénia compta amb una àmplia experiència en labors d'investigació i difusió de l'especificitat patrimonial de l'arquitectura de pedra seca i, en particular, dels marges i bancals.

D'altra banda, Dénia es va adherir al pacte comarcal Carta pel Paisatge i la Pedra Seca, signat al novembre de 2019, que entre altres objectius té el de promoure el paisatge cultural com a factor clau per al desenvolupament local de manera sostenible.

La tècnica constructiva de la pedra seca va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO en 2018.

<<< Tornar a la portada