El Dénia Festival dels Humanitats ens convida a reflexionar sobre passat, present i futur en un món convuls i accelerat

  • El Dénia Festival de les Humanitats nos invita a reflexionar sobre pasado, presente y futuro en un mundo convulso y acelerado
  • El Dénia Festival de les Humanitats nos invita a reflexionar sobre pasado, presente y futuro en un mundo convulso y acelerado
  • El Dénia Festival de les Humanitats nos invita a reflexionar sobre pasado, presente y futuro en un mundo convulso y acelerado
  21/10/2023

L'escriptor i compositor turc Zülfu Livaneli participarà el dijous en la sessió inaugural

 

Crear, pensar, imaginar i conviure. Una invitació a la reflexió que llança el Dénia Festival dels Humanitats en esta segona edició. Durant els dies 26, 27 i 28 d'octubre, Dénia tornarà a ser la capital del pensament. Experts, savis i veus autoritzades per a parlar d'economia, filosofia, cultura, medicina, neurociència, ètica i humanisme, entre altres disciplines, es reuniran a la Marina Alta per a reflexionar sobre aquelles qüestions que marquen l'esdevenir del món convuls i accelerat en el qual vivim en un intent de respondre a les preguntes que durant segles s'ha fet la humanitat: d'on venim i on anem. L'intercanvi d'idees, el diàleg i la deliberació estan servits.

L'escriptor i compositor turc Zülfu Livaneli participarà en la sessió inaugural (dijous 26, 18 hores, Miltiespai l’Androna). Traduït a més de trenta idiomes i un dels escriptors més llegits al seu país, Livaneli és un home polifacètic que ha dirigit cinema, canta i és un destacat activista pels drets dels pobles.

El festival s'estructura en diverses sessions o ponències que durant el divendres es desenvoluparan simultàniament i tindran lloc en el Multiespai l’Androna de Baleària Port i el Centre Social de Dénia. El dijous a la vesprada, després de la inauguració, la filòsofa i escriptora Chiara Bottici i la periodista i directora de Relacions Externa en la Secretària General Iberoamericana Cristina Manzano xarraran amb el director acadèmic del festival, Josep Ramoneda, sobre el passat i el futur de les ideologies. El dissabte al matí, les sessions de debat i reflexió -amb títols tan atractius com “Futurs possibles: els humans més enllà de l'antorpoceno” i “Ens podem constituir com a humans?”- tindran lloc en el Centre Social. Entre altres intervindran l'assagista i professor de Periodisme Martí Domínguez, el físic Ricard Solé i el filòsof Víctor Gómez Pin.

La clausura es farà el dissabte 28 a les 13 h. amb un diàleg sobre humanitats, ciència i intel·ligència artificial entre Arcadi Navarro, catedràtic de Genètica i director de la Fundació Pasqual Maragall, i el doctor en Filosofia i expert en Ètica i Intel·ligència Artificial Francesc Colomer.

La jornada del divendres serà la més densa, quant a sessions i continguts. En el Centre Social es parlarà de salut i tecnologia en un món global (10 h.), de l'autoritarisme postdemocràtic (12 h.), d'utopia, distopia i poder (16.30 h.) i d'allò que ens pot ensenyar del futur la literatura (18.30 h.). En el Multiespai l’Androna obrirà la jornada una taula redona sobre la decadència d'Europa i els canvis en l'hegemonia mundial (10 h.). La segona sessió del dia girarà entorn de les guerres (12 h.). A la vesprada es dissertarà sobre un possible futur ecològic (16.30 h.). Hi haurà temps també per a parlar d'empresa i futur en l'anomenat Espai Lluís Vives, un espai de reflexió sobre la importància de l'aplicació de les disciplines humanístiques en el progrés de les empreses i la societat. 

L'economista Antón Costas tornarà a participar en una de les dues taules redones de l'Espai Lluís Vives, titulades “Les arrels socioeconòmiques d'un malestar creixent” (18.30 h.) i “El paper de l'empresa” (19.30 h.). Intervindran també la historiadora Sophie Baby i l'economista Jordi Alberich, els empresaris Jordi Mercader i Maite Antón i el professor de l'UJI Patrici Calvo. El president del Comité d'Ètica i Compliment de Baleària -l'empresa que al costat de l'Ajuntament de Dénia impulsa el Dénia Festival dels Humanitats- ha destacat que “actualment les empreses tenen una gran capacitat de transformar el coneixement en progrés sociotecnológico, i les bones empreses, el progrés sociotecnológico en progrés humà”. “Les humanitats -explica Josep Vicent Mascarell- ajuden les organitzacions a créixer moralment i a ser bones empreses i d'eixa manera contribuir al progrés humà”. 

La llista de convidats i figures destacades del món de les lletres, l'economia, el pensament, l'ecologia i la ciència és llarga i es pot consultar en la web del festival (deniafestivaldeleshumanitats.org).

 

Vides extenses i els seus reptes

Les activitats paral·leles al festival han inclòs esta setmana una xarrada de l'artista José María Yturralde i una jornada organitzada per la Universitat de València sobre els reptes d'una societat on cada vegada és major el que el catedràtic de Sociologia Antonio Ariño va anomenar vides extenses. En la seua intervenció va remarcar que hem guanyat anys a la vida i tenim unes vides intenses, però també el repte de guanyar salut i qualitat de vida. Va trobar a faltar una política de cures adequada, va parlar de la necessitat d'adaptar la societat a les necessitats i requeriments de les persones majors -que cada vegada són més-, de la soledat no desitjada en la qual viuen moltes persones i d'una lluita per l'afirmació en positiu d'eixe període de la vida. Va ser especialment crític amb el model residencial. 

La jornada va servir també per a presentar l'Aula de Ciències Socials de la UV a Dénia, que com va avançar el degà de la Facultat de Ciències Socials Albert Moncusi, tindrà una programació amb diverses línies temàtiques, com a globalització i desglobalización, polítiques de benestar, gènere i diversitats i sostenibilitat, entre altres. El programa es desenvoluparà al llarg de l'any i confluirà en l'edició de 2024 del Festival dels Humanitats.

El Festival Off continua hui amb una jornada sobre educació emocional. El dilluns, de la mà de la Universitat d'Alacant, es parlarà a la Biblioteca municipal de literatura i el dimecres es dedicarà una sessió per a parlar d'humanitats a l'alumnat de Secundària. La música arribarà el divendres a la vesprada a Marqués de Camp amb l'Agrupació Artística Musical i el Conservatori de Música Tenor Cortis. I el dissabte, swing amb La Marina Lindy Hop en la Plaça del Consell.

<<< Tornar a la portada