El govern de Xàbia respon amb xifres a les crítiques sobre la recollida de fem: més de 8.382 tones de residus en set mesos

El gobierno de Xàbia responde con cifras a las críticas sobre la recogida de basura: más de 8.382 toneladas de residuos en siete meses
  30/09/2022
La regidora de Serveis valor molt positivamente les millores en la neteja viària

El servei de neteja i recollida de fems a Xàbia progressa adequadament, i en altres aspectes les millores són fins a plausibles, segons apunten des del govern municipal, en subtil resposta a les contínues crítiques abocades des de l'oposició. La regidora responsable de Serveis Municipals, Kika Mata, assenyala que els canvis amb el nou contracte, que va entrar en vigor fa uns mesos, ja estan implantats en un 75% i valora “molt positivament” les millores percebudes en neteja viària. A més, també creix el reciclatge, especialment de paper i vidre, i la recollida d'estris a domicili. 
    Xàbia ha generat 8.382 tones de fem en els set primers mesos d'any, una xifra que suposa un increment del 10% respecte a l'any passat. També ha pujat el reciclatge: des del 41% en paper cartó al 21% en vidre o el 7’5% en envasos i plàstics. I ha crescut exponencialment la recollida d'estris a domicili amb la gestió de fins a 1.600 tones de gener a juliol, pràcticament la mateixa quantitat que tot el 2021.
    Les xifres les va aportar la nova empresa que gestiona el servei de neteja viària i recollida de residus en una reunió informativa amb tots els grups municipals.
    Mata entén que aquests canvis suposen “un procés complex en el qual és el servei de major magnitud del municipi i que ha implicat la substitució de contenidors, maquinària i els camions recol·lectors en temps de dificultats a obtindre subministraments i la formació de tot el personal en una plantilla que aconsegueix els 100 treballadors”.
    A més, la fase d'aquest procés que serveix per a tantejar i realitzar els ajustos necessaris ha coincidit amb els mesos d'estiu, una època en la qual es multipliquen les necessitats i problemes del dia a dia per la gran ocupació turística. 
    Així i tot, Mata ha valorat molt positivament les millores percebudes en neteja viària (ara es baldeja diàriament els carrers amb aigua a pressió i sabons), les maquines són elèctriques, més silencioses i tenen funcionalitats complementàries com la de tallar males herbes i en la neteja en el litoral amb la renovació de les cribadores i la incorporació d'una embarcació per a punts de difícil accés.
    Quant a la gestió dels residus, cada dia es buiden en la planta del Campello els 1.000 contenidors distribuïts per tot el terme municipal. I s'ha implantat un servei “de repàs” que passa diverses vegades per les bateries a depositar en els contenidors les bosses que els usuaris deixen fora o avisen de l'existència d'abocaments o estris. També hi ha una màquina específica de rentacontenidors que reforça la higienització que ja es feia amb aigua a pressió. 
    En els punts verds, espais que arrossegaven molts problemes d'abocaments, s'ha procedit al tancat de huit d'aquestes superfícies en les quals s'ha instal·lat càmeres de vigilància. Al llarg dels pròxims mesos es reorganitzaran tots i es gestionarà el control d'accés i ús amb targetes per als residents de cada zona. Aquesta mesura al costat de l'augment de vigilància i les visites estratègiques de l'ecoparc mòbil als més conflictius ha aconseguit millorar considerablement la imatge -especialment en l'últim mes- ha valorat la regidora.
    
CONTENIDORS D'OBERTURA FÀCIL

    També s'ha ampliat l'horari de l'ecoparc (ara també obri els dissabtes a la vesprada) i s'estan estudiant solucions per a les queixes detectades. 
    Una de les més recurrents és la falta d'accionadors per a obrir els contenidors sense necessitat de tocar-los. En aquest sentit, la regidora ha avançat que s'instal·laran pedals en alguns dels contenidors de les zones urbanes per a avaluar la seua acceptació social i resultat tècnic.
    Un altre canvi que ja s'està implantant és la instal·lació d'uns fixadors en el sòl perquè els contenidors queden sempre a una distància accessible i òptima per al seu ús. 
    Respecte al que queda pendent, la regidora ha apuntat que acabar de reorganitzar i barrar tots els punts verds, la construcció d'una nau per a acollir tot l'equipament del servei i implantar el cinqué contenidor per a l'orgànic. 

I MÉS CONSCIÈNCIA

    Per a finalitzar, Mata ha destacat que el sector dels residus viu un canvi integral i que la població ha d'interioritzar que és necessària la seua implicació. És per això que ja es destina el 2% del pressupost anual a accions de conscienciació i educació. En aquest sentit, ha posat en valor la gran faena que està realitzant l'equip d'educadores ambientals amb urbanitzacions, associacions i escolars. 
    La regidora també ha avançat que s'està treballant en un canvi de l'ordenança municipal que endurisca les sancions per als quals no respecten l'esforç col·lectiu i continuen abocant en àrees no permeses.

<<< Tornar a la portada