L'Hospital de Dénia desenvolupa una tècnica mínimament invasiva per a extirpar nòduls pulmonars

  • El Hospital de Dénia desarrolla una técnica mínimamente invasiva para extirpar nódulos pulmonares 
  • El Hospital de Dénia desarrolla una técnica mínimamente invasiva para extirpar nódulos pulmonares 
  • El Hospital de Dénia desarrolla una técnica mínimamente invasiva para extirpar nódulos pulmonares 
  06/03/2024

 L'Hospital de Dénia ha acollit una jornada per a abordar un estudi multicèntric sobre l'extirpació de nòduls pulmonars, utilitzant tècniques mínimament invasives. En l'estudi, que lidera el centre dianense, participen també l'Hospital General Doctor Balmis d'Alacant, el Consorci Hospital General Universitari de València, el Clínic de Barcelo-na, l'Hospital Universitari Miguel Servet de Saragossa, el Verge de l'Arrixa-ca de Múrcia i Son Espases de Mallorca.

La trobada, organitzat pel cirurgià toràcic de l'Hospital de Dénia, José Alejandro González, ha congregat a facultatius d'eixa especialitat i va radiar-logos intervencionistes de diferents hospitals.

El procediment, desenvolupat a Dénia, permet extirpar nòduls pulmonars no palpables mitjançant una cirurgia uniportal (d'un sol port xicotet). 

A través de la marcació prèvia del nòdul, mitjançant punció guiada per TAC (Tomografia Axial Informatitzada), es col·loca prop de la lesió un xicotet marcador metàl·lic, es tracta d'una llavor de metall de 1mmx5mm.

Després, durant la intervenció quirúrgica, una sonda detectora de metalls permet localitzar el nòdul amb precisió i extirpar-lo per via endoscòpica, sense necessitat de realitzar incisions grans.

D'esta manera s'obrin noves possibilitats per al tractament dels nòduls pulmonars, especialment en aquells casos en els quals la localització de la lesió dificulta la seua extirpació per via endoscòpica convencional.

La tècnica oferix importants beneficis per als pacients, ja que reduïx el dolor postoperatori, el risc de complicacions i millora la recuperació i el resultat estètic.

A Espanya, es realitzen anualment al voltant de 10.000 reseccions de nòduls pulmonars. La tècnica de resecció amb marcació prèvia mitjançant llavor metàl·lica oferix una alternativa més segura.

<<< Tornar a la portada