El president de Baleària ingressa en la Reial Acadèmia de la Mar 

  • El presidente de Baleària ingresa en la Real Academia del Mar
  • El presidente de Baleària ingresa en la Real Academia del Mar
  • El presidente de Baleària ingresa en la Real Academia del Mar
  21/09/2022

Adolfo Utor reclama a l'Estat que adopte mesures perquè les navilieres espanyoles puguen competir en igualtat de condicions amb les de la resta d'Europa 

El president i accionista únic de Baleària, Adolfo Utor, s'ha incorporat com a membre de número a la Reial Acadèmia de la Mar. Utor va llegir el dilluns el seu discurs d'ingrés, reivindicant el caràcter estratègic del sector navilier. Va reclamar a l'Estat "una aposta decidida sobre aquest tema, amb l'adopció de les mesures necessàries perquè les navilieres espanyoles puguen competir en igualtat de condicions amb les de la resta de la Unió Europea".

El president de Baleària va voler deixar clar que no es tracta que l'Estat atorgue ajudes des de perspectives caduques, sinó que les polítiques públiques s'alineen amb les dels socis europeus. Considera que el contrari "és letal per al sector navilier espanyol, que competeix amb navilieres europees que es beneficien de polítiques públiques impulsades per unes administracions que sí que tenen una visió global del sector”. 

Davant els principals actors del sector marítim espanyol, Utor va recordar que el sector marítim europeu és la principal potència a nivell mundial, ja que "la UE sí que atorga a l'activitat marítima la consideració estratègica" que ell reclama a Espanya. De fet, un terç dels vaixells que fan possible el comerç mundial pertanyen a navilieres europees, entre les quals es troben les tres principals companyies de transport de contenidors.

Utor va contraposar la fortalesa de les navilieres italianes, franceses i alemanyes a la realitat del sector navilier espanyol, que "ocupa el vagó de cua europeu, malgrat la seua situació geogràfica i ser el segon país d'Europa en interconnectivitat marítima".

D'altra banda, segons el president de Baleària, els trànsits d'interés públic espanyols "podrien passar a mitjà termini a ser operats majoritàriament per navilieres de matriu estrangera, quan no directament foranes". Això seria conseqüència de la feblesa del sector marítim espanyol pel fet que les successives administracions no han tingut una visió estratègica cap a aquest sector.

Com a exemple del greuge al qual s'enfronta el sector navilier espanyol, Utor es va referir al Tax Lease, que permet a l'armador obtindre beneficis fiscals per a la construcció de vaixells i millorar així la seua competitivitat. El president de la naviliera va explicar que l'aplicació del Tax Lease a França exigeix que l'armador siga francés, indistintament d'on es construïsca el vaixell, mentre que a Espanya no existeix aquesta obligació de nacionalitat per a acollir-se als beneficis fiscals i, a més, el vaixell ha de construir-se a Espanya. Els armadors estrangers poden beneficiar-se d'aquest sistema, així com obtindre avals de l'Estat a l'exportació, mentre que un armador espanyol perd el dret al benefici fiscal si no construeix a Espanya, ni tampoc té dret als avals a l'exportació. "El règim fiscal europeu ideat per a afavorir el desenvolupament de navilieres europees s'utilitza a Espanya per a millorar la competitivitat de les drassanes", va assenyalar Utor.

Així mateix, el president de Baleària va subratllar la importància del model ro-pax com a impulsor del progrés econòmic, ja que una xarxa eficient de comunicacions marítimes combinada de passatgers i mercaderies contribueix decididament al progrés i desenvolupament dels territoris. Finalment, Adolfo Utor va lloar la competitivitat del sistema portuari espanyol en contrast amb la feblesa del sector navilier nacional.

El discurs d'ingrés d'Adolfo Utor va ser respost per part de l'acadèmic de número Eduardo Albors, president de l'Associació Espanyola de Dret Marítim, que va repassar alguns moments rellevants de la biografia d'Utor, així com el procés de constitució de Baleària, i la seua gran aposta per les noves tecnologies i per la protecció del medi ambient. Albors va finalitzar felicitant-se "per l'afortunat esdeveniment" que suposa la incorporació d'Adolfo Utor com a acadèmic de número a la Reial Acadèmia de la Mar.

 

 

<<< Tornar a la portada